Wennberg & Blennå AB i Hudiksvall är revisions- och redovisningsbyrån utan fasta arbetstider. Kanske är det den enda i sitt slag i landet som jobbar på det sättet.

– Vi tycker att det är bra. Det underlättar för våra anställda att få ihop livspusslet, säger Mats Blennå, en av delägarna.

Mitt i idylliska Hudiksvall, granne med polisstationen, ligger Wennberg & Blennå. Här arbetar revisorer, redovisningskonsulter och rådgivare.

Kontoret har nyligen genomgått en make over. Kontorschefen Anna Hedberg fick i princip fria händer, hade inköpsansvar och skötte byggmöten. Resultatet blev att de gamla cellkontoren byttes ut mot öppna kontorslandskap. Samtidigt har Wennberg & Blennå satsat på en ny del inredd särskilt för möten och för att kunna ta emot kunder i lugn och ro.

– Vi var trångbodda, men så lyckades vi få nästan 200 kvadratmeter till och då passade vi på att göra den här satsningen, berättar Mats Blennå.

– De flesta var vana att sitta i cellkontor, så visst var det lite främmande med ett öppet kontorslandskap i början, men det har blivit bra. Och kunderna har varit positiva, de får ju träffa sin revisor eller redovisningskonsult i mötesrummen i lugn och ro, säger Anna Hedberg.

I samband med ombyggnaden satsade byrån på en riktig reception, något som har underlättat för de anställda. Stressen minskade när det plötsligt fanns någon som kunde hjälpa till att ta emot kunder och telefonsamtal.

Att medarbetarna är A och O för att företaget ska gå bra går inte att ta miste på när man besöker Wennberg & Blennå. Det är högt i tak och engagemanget är stort. De anställda vittnar om trivsam stämning, goda möjligheter till fortbildning och gemensamma aktiviteter. Både på och utanför arbetstid.

– Vi är alltid ett gäng som åker på FAR:s branschdagar till exempel, och då och då blir det även utbildningar utomlands, senast var vi i Turkiet med hela kontoret, något som var mycket uppskattat, säger Mats Blennå.

Och så var det den där detaljen med arbetstiderna. Eller rättare sagt de oreglerade arbetstiderna. På Wennberg & Blennå har man nämligen valt att inte ha några fasta arbetstider alls. De anställda lägger in i sin kalender när de jobbar och vilka uppdrag de har, men några bestämda arbetstider då man måste arbeta finns inte.

– Det funkar hur bra som helst. De flesta är ju ändå inne på kontoret mellan åtta och fem, man kommer när man har lämnat på dagis eller skola, och går när det är dags att hämta. Men samtidigt har man friheten att kunna få ihop sitt livspussel genom att inte vara bunden till några exakta tider, säger Mats Blennå.

Varje morgon klockan 9.30 dukas det dock fram till gemensam frukost. Då brukar de som är på plats vara med, men det är inget måste utan upp till var och en.

– Vissa dagar, om man har mycket kundkontakt, kan det ju vara skönt att ta en kaffe på egen hand, men andra dagar har man ett större behov av kontakt med sina kollegor. Här känner alla att de kan välja hur de vill göra, konstaterar Mats Blennå.

Han och de övriga delägarna arbetar mycket med att personalen ska känna sig stolta över att arbeta på Wennberg & Blennå. Man har infört ett bonussystem så att personalen får ta del av vinsten när det går bra för företaget, och när vissa uppsatta budgetmål nås bjuds det på champagne på kontoret. Mats Blennå menar att det är viktigt att medarbetarna känner sig uppskattade, och att de får veta när de gör ett bra jobb. Allt detta har antagligen bidragit till den mycket låga personalomsättningen. Företaget har vuxit, men få har slutat. Något som uppskattas av kunderna, som föredrar när de känner igen sin revisor eller redovisningskonsult.

På Wennberg & Blennå jobbar man nästan bara med ägarledda företag, och kunderna finns inom alla branscher, från butiker till tillverkningsindustrin. De flesta finns i norra Hälsingland så det blir inte så långa resor för revisorerna och redovisningskonsulterna på byrån. Kunderna finns nära.

När den frivilliga revisionen infördes var Mats Blennå och hans kollegor aktiva och diskuterade med kunden om revision behövdes i just deras företag.

– Jag tror egentligen inte att den frivilliga revisionen är bra för samhället, men för oss var det bra att bli av med en del typer av uppdrag så vi har varit aktiva och plockat bort revisionen hos vissa kunder, säger Mats Blennå.

I början tappade företaget cirka en miljon kronor i omsättning, men efter en tid gick omsättningen upp igen. Någon särskild marknadsföring har de inte arbetat med utan marknadsföringen har mest skett genom mun mot mun metoden och genom personliga kontakter.

– Vi har varit med på en del näringslivsmässor lokalt och det händer att banker tipsar om oss, men vi finns inte med i telefonkatalogen och har inte lagt några pengar på att synas särskilt i sökmotorer på internet, säger Anna Hedberg.

– Vi har faktiskt aldrig behövt kontakta någon kund för att presentera oss för att få ett uppdrag. Vi har hela tiden haft tillräckligt med uppdrag, men vi funderar ändå på om vi kanske ska börja presentera oss ute på marknaden, säger Mats Blennå.

Det som började som en renodlad revisionsbyrå är i dag en byrå som erbjuder specialisthjälp inom redovisning, revision och beskattning. Wennberg & Blennå är en av Hälsinglands största revisionsbyråer med kontor i Hudiksvall, Bergsjö och Söderhamn. Sedan 1 november finns Wennberg & Blennå även i Ljusdal.

– Vi har sedan många år ett antal kunder i Ljusdal. När vi fick en förfrågan från en mindre redovisningsbyrå vi haft visst samarbete med om ett övertagande inför ägarens pensionering tyckte vi att det var ett bra tillfälle med en etablering. Till att börja med arbetar tidigare ägaren med en anställd på kontoret, men tanken är naturligtvis att vi ska kunna nyanställa några personer under det kommande året, säger Mats Blennå.

För en lokal byrå är det även viktigt med ett nätverk av externa kontakter i form av andra revisorer, redovisningskonsulter, jurister och skatteexperter. Därför har Wennberg & Blennå valt att vara medlemmar i Inpact som är ett nätverk som består av fristående revisionsbyråer över hela världen.

– Vi har haft en stor nytta av medlemskapet i Inpact. I första hand har vi haft nytta av kontakterna med den svenska delen av nätverket, som består av tio byråer. I det svenska nätverket har vi bland annat kvalitetskontroll av revisorer, och arbetar för fullt med att även genomföra kvalitetskontroll av våra auktoriserade redovisningskonsulter, säger Lena Sjödén som arbetar som auktoriserad redovisningskonsult på Wennberg & Blennå och ingår i Inpacts kvalitetsråd.

Charlotta Marténg

Viktiga årtal

1991: Mats Blennå startar kontor i Hudiksvall.

2000: Medlemskap i Inpact.

2001: Etablering av kontor i Bergsjö.

2007: Etablering av kontor i Söderhamn.

2012: Invigning av nya lokaler i Hudiksvall.

2013: Etablering av kontor i Ljusdal genom övertagande av en redovisningsbyrå.

BALANS_2013_N10_A0023_bild1
BALANS_2013_N10_A0023_bild2
BALANS_2013_N10_A0023_bild3