10 december är det dags för världens kanske mest berömda ränteutdelning, när Nobelpriset delas ut i Konserthuset i Stockholm. Som vd för Nobelstiftelsen har Lars Heikensten ansvaret för att Alfred Nobels arv behåller sitt värde.

Snart delas Nobelpriset ut, hur stor påverkan har du på prissumman?

– Prissumman betalas i sin helhet med avkastningen på det kapital Alfred Nobel lämnade efter sig. Den bestäms årligen av Nobelstiftelsens styrelse, som då beaktar hela stiftelsens framtida ekonomi. Frågan är så att säga vad vi klarar av att dela ut om vi med god marginal ska kunna möta framtiden, för att inte säga evigheten. 2013 är prissumman 8.000.000 kronor per pris.

Hur mycket har prissumman varierat under åren?

– Kapitalet urgröptes under ungefär 50 år av hög inflation och skatter. I slutet av 1940-talet och början av 1950-talet genomfördes viktiga förändringar; stiftelsen fick ett friare placeringsreglemente och skattefrihet. Sedan dess har kapitalet återhämtat sig och prisnivån är i dag ungefär på samma nivå som när priset instiftades 1901, räknad i svenska kronor och korrigerad för inflationen.

Vilka riktlinjer har Nobelstiftelsen för den ekonomiska förvaltningen?

– Som jag var inne på ska vi säkra verksamheten för all framtid. Mot den här bakgrunden har vi under senare år pressat kostnaderna en del. Samtidigt har avkastningen – peppar, peppar – utvecklats ganska bra. Tiderna är dock osäkra så den genomsnittliga treprocentiga reala avkastning vi utgått från är inte självklar. Framtiden får avgöra om vi behöver göra ytterligare besparingar.

Sedan några år satsar ni på indexfonder i stället för aktier, varför då?

– Vi tittar mycket på kostnaderna för förvaltningen. Därför har vi lagt största delen av aktietillgångarna i indexfonder. Förvaltningsorganisationen är liten, egentligen bara en person på heltid, som i allt väsentligt arbetar med traditionella fonder, men ibland också med kända väletablerade investerare. Tillgångarna fördelas på ett ganska traditionellt sätt mellan aktier, räntebärande instrument och andra tillgångar som fastigheter och hedgefonder.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Lars Heikensten

Ålder: 63 år

Yrke: Vd för Nobelstiftelsen, ekonomie doktor och tidigare riksbankschef

Familj: ”Absolut”

Kuriosa: Som vargunge på 1960-talet sålde han flest scoutmärken i hela Sverige