Med rätt förutsättningar ökar chansen att lyckas, inte minst i arbetslivet. Det är en gammal sanning som nog kan må bra av att dammas av med jämna mellanrum.

Vid senaste redovisningskonsultexamen klarade knappt hälften provet. Ett sämre utfall än tidigare år. Men det är inte inom de teoretiska delarna som det brister, utan när det kommer till de tillämpade uppgifterna. Lena Sjöblom som är ansvarig för redovisningstjänster på FAR menar att det i flera fall saknades ett tydligt kundperspektiv, något hon befarar kan bero på att de som skrev provet inte har arbetat tillräckligt självständigt i rådgivarrollen. Med tanke på att det faktiskt krävs minst fem års arbetslivserfarenhet för att skriva provet kan man fråga sig om byråerna verkligen ger redovisningskonsulterna rätt förutsättningar. Kanske finns här en förbättringspotential?

Men FAR tar också på sig en del av ansvaret och kommer bland annat att erbjuda en förberedelsekurs.

Ett annat prov som är i ropet är revisorsexamen. I och med att vi 1 juni går över till en revisors-kategori blir vårens revisorsprov det sista enligt den gamla modellen. Hur provet kommer att utformas i framtiden är oklart. Revisorsnämnden inväntar förordningsändringar från regeringen innan man uttalar sig i frågan.

Resultatet i dessa prov har stor betydelse för enskilda personers yrkesliv. Därför är det viktigt med uppbackning, både från arbetsgivare och från FAR. För vilka kommer att klara proven? Jo, sannolikt de som har fått rätt förutsättningar!

Trevlig läsning!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se