Bokföringsnämnden har tagit till sig av FARs synpunkt och tillåter mer flexibilitet de första åren med K-regelverken.

Bokföringsnämndens (BFN) allmänna råd med tillhörande uttalande om byte mellan K-regelverk är nu antaget. Enligt det utkast som föregick det allmänna rådet var huvudregeln att det krävdes särskilda skäl för att ”byta ned sig” från ett högre regelverk (K3) till ett lägre (K2).

– BFN tog emellertid till sig synpunkten från FAR, att mindre företag ska kunna välja huvudregelverket K3 och sedan kunna byta till K2 utan att behöva leva upp till krav på särskilda skäl, säger Göran Arnell, ordförande i FARs policygrupp för redovisning.

Däremot krävs alltid upplysning med motivering till bytet i not. Företag som har tillämpat K2 och därefter byter upp sig till K3 kan inte byta tillbaka till K2 igen utan att särskilda skäl föreligger.

– Men det är bra att BFN väljer ett mer flexibelt synsätt åtminstone i inledningsskedet, menar Göran Arnell.

BFN anser, i motsats till FAR, att ett byte av K-regelverk alltid är ett byte av redovisningsprincip. FAR menar att så inte behöver vara fallet utan – beroende på omständigheter i det enskilda företaget – mycket väl bara kan handla om olika omfattning på de notupplysningar som måste lämnas.

Rakel Lennartsson