Från och med första juni kommer Sverige att ha en revisorskategori, enligt ett aktuellt förslag från regeringen. Det innebär att vårens examina blir de sista enligt den gamla modellen.

20 december lämnade regeringen sin proposition till riksdagen, som väntas anta den utan förändringar. Detta innebär bland annat att vårens revisorsexamina blir sista chansen att examineras enligt den gamla modellen.

– Vi har fått många samtal från personer som undrar om det blir något prov i vår, och det blir det förutsatt att vi har fått tillräckligt många ansökningar, säger Anita Wickström, chef för Revisorsnämnden (RN).

RN kan i enlighet med myndighetens föreskrift ställa in ett prov om antalet sökande inte överstiger 30 personer. 1 februari gick ansökningstiden ut och vid den här tidningens pressläggning var det fortfarande osäkert huruvida intresset för högre revisorsexamen ger underlag nog att genomföra provet.

– Många räknar nog med att propositionen går igenom och att de ska bli auktoriserade med övergångsreglerna, säger Anita Wickström.

Hur det framtida provet kommer att se ut är inte klart. RN inväntar förordningsändringarna från regeringen, innan myndigheten kan uttala sig. Regeringen har dock gett tydligt besked om övergångsreglerna: Alla som har avlagt godkänd revisorsexamen kommer att benämnas auktoriserad revisor från och med 1 juni 2013.

Rakel Lennartsson

Fakta

Den aktuella propositionen (prop. 2012/13:61) är den sista som bygger på Bo Svensson utredning om revisorer och revision från 2008. Propositionen innehåller även förslag om försenad årsredovisning och bokföringsbrott. När det gäller frågorna om revisorns skadeståndsskyldighet och byråjäv (bokföringsjäv) lämnas inga förslag.