Resultatet i redovisningskonsultexamen är sämre än tidigare år. FAR tar på sig en del av ansvaret. Men byråerna måste också ta sitt ansvar, säger Lena Sjöblom, ansvarig för redovisningstjänster på FAR.

Nästan hälften (sex personer av sammanlagt tretton) klarade inte redovisningskonsultexamen med godkänt resultat. Lena Sjöblom, ansvarig för redovisningsfrågor på FAR är bekymrad över resultatet.

– Vi ser en markant skillnad jämfört med tidigare tillfällen. Det beror inte på att provet har blivit svårare eller att redovisningskonsulterna kan mindre. Men vi befarar att den här gruppen inte hade tillräcklig erfarenhet av att arbeta som självständiga rådgivare med kundansvar, säger Lena Sjöblom.

Nivån på de teoretiska kunskaperna är genomgående god. Bristerna visar sig i de tillämpade uppgifterna, där det behövs mer initiativförmåga och proaktivitet.

– Man måste inte kunna allting själv, men som konsult måste man tänka kreativt kring lösningar och, när det behövs, lotsa kunden vidare till andra experter. I flera fall saknades ett tydligt kundperspektiv, vilket kan tyda på att personen ännu inte arbetat tillräckligt självständigt i rådgivarrollen, säger Lena Sjöblom.

För att få avlägga examen krävs minst fem års arbetslivserfarenhet. Till bilden hör att de som tidigare skrivit provet har varit både äldre och mer erfarna, flertalet hade längre erfarenhet än fem år. Men FAR vidhåller att fem års arbetlivserfarenhet räcker, förutsatt att man fått relevant utbildning och rätt coaching av sin arbetsgivare.

– Redovisningskonsulten måste ha en tydlig coaching på sin arbetsplats och få möjlighet att jobba med olika kunder och frågeställningar för att träna sig på rådgivarrollen, säger Lena Sjöblom.

Titeln Auktoriserad redovisningskonsult markerar ett tydligt karriärsteg inom branschen, men för att få titeln räcker det inte att svara rätt på de teoretiska frågorna.

– Den auktoriserade redovisningskonsulten ska också kunna agera proaktivt och ta fram egna förslag och idéer utifrån kundens situation.

FAR drar slutsatsen att några kandidater gick upp i provet lite för tidigt.

– Vi tar på oss en del av ansvaret och FAR kommer därför att gå ut och tydliggöra förväntningarna bland annat genom att införa en förberedelsekurs. Vi är övertygade om att många har förutsättningar att lyckas, bara de får veta vad som gäller, säger Lena Sjöblom.

Rakel Lennartsson

Fakta

Auktorisationen av redovisningskonsulter har tagits fram i samarbete mellan FAR och Sveriges redovisningskonsulters förbund, SRF.