Juridiken öppnade en helt ny värld för Therese Walerholt

Hennes styrka är att hjälpa till i ett tidigt skede, och på så sätt förhindra att den skattskyldige hamnar i en tvist. I sitt arbete som skattejurist på Mazars har Therese Walerholt stor glädje av sin bakgrund som skådespelare och egen företagare.

Du har medverkat i en Beck-film, en lite annorlunda bakgrund för att vara skattejurist. Hur hamnade du där?

– Efter gymnasiet började jag på Calle Flygares teaterskola i Stockholm där jag bland annat var kurskamrat med Christine Meltzer och David Hellenius. Sedan fick jag jobb på Häringe slott där man ordnade ”mord på menyn” och jag spelade grevinna och spöke. Efter det startade jag en egen teater och hade flera anställda. Jag har dock inte bara spelat teater utan också sålt fastigheter och arbetat som journalist.

Vad fick dig att börja läsa juridik, trots att du trivdes med att vara skådespelare?

– Viljan att utvecklas. I och med att jag drev en ideell teaterförening skrev jag många kontrakt och avtal, både med kunder och med anställda. Mycket handlade om juridik och momsfrågor och jag ville vidareutveckla mig inom det området. Min man rekommenderade mig att läsa juridisk introduktionskurs på universitetet och det gjorde jag. Det var en helt ny värld som öppnade sig för mig.

Fick du något favoritämne inom juridiken?

– Allt var intressant, men till slut fastnade jag för Europarätt. När jag sedan fick jobb på Skatteverket placerade de mig i en fördjupad momskontroll som arbetade med internationell handel med varor och tjänster. Moms finns inom alla områden oavsett om det handlar om varor eller tjänster eller moms i andra länder. Min breda bakgrund och tidigare erfarenheter blev en tillgång.

Sedan valde du att sitta ting på Förvaltningsrätten i Stockholm, varför?

– Det var riktigt roligt. I ett mål om kulturmoms föreslog jag ett domslut som blev mycket uppmärksammat. Det handlade om Dream Hack, världens största datorfestival för ungdomar och jag lyckades driva igenom att det skulle vara kulturmoms på de biljetter som var hänförliga till film, konsert och teater. Mitt förslag höll ända upp i kammarrätten där det fastslogs.

Hur hamnade du på Mazars?

– Jag återvände till Skatteverket och arbetade som processförare, men jag har alltid längtat tillbaka till det privata och när jag började på Mazars kändes det som att komma hem. Jag har aldrig blivit så väl mottagen på ett arbete. På Mazars kan jag vidareutveckla mitt internationella intresse, då jag ständigt har kontakt med kollegor runt om i världen. Kunderna är också oerhört varierande och intressanta.

Charlotta Danielsson

Namn: Therese Walerholt.

Verksam som: Skattejurist på Mazars.

Ålder: 42 år.

Bor: Saltsjö-Boo i ett nybyggt hus.

Familj: Patrik Walerholt, Adrian 5 år och Alicia 8 år.

Fritid: Motorbåt i skärgården eller slalom utför ett högt, soligt berg.

Drömmer om: En trädgård med pergola och sten.

Inspireras av: “MomsStaffan”. Min mentor på Mazars,

Staffan Åkerfeldt, killen med en momsintelligens som övergår de flestas förstånd.