Spänn bågen och slå er för bröstet. Våga marknadsföra er och låt fler veta att ni är duktiga på rådgivning. Det tipset fick rådgivarna vid sin årliga nätverksträff i Stockholm i mitten av januari.

Rekordmånga hade anmält sig till årets upplaga av Rådgivningssektionens event 17 januari, vilket gladde bland andra Victor Kotnik, ordförande i styrgruppen för FARs Rådgivningssektion.

– I år har vi fått fler anmälningar än någonsin tidigare, och vi har en kul och spännande agenda, sa Victor Kotnik när han hälsade deltagarna välkomna.

Angeles Bermudez-Svankvist, Arbetsförmedlingens generaldirektör, talade om myndighetens utökade uppdrag och en organisation i förändring och gav rekommendationen att den som anlitar konsulter måste våga vara ärlig mot sig själv och beredd att få en känga om något i organisationen inte fungerar bra.

– Vi på Arbetsförmedlingen anlitar ofta konsulter och för mig är det viktigt att de är duktiga, tydliga, ärliga och vågar tala om i fall något inte stämmer, sa Angeles Bermudez-Svankvist.

Under kvällen presenterades också FARs marknadsundersökning där Johan Parmler från Svenskt kvalitetsindex undersökt hur kunderna ser på revisionsbyråernas rådgivare.

– De som använder sig av rådgivarna från revisionsbyråerna är mer nöjda än de som anlitar rådgivare från någon av de övriga konsultbyråerna. Men er utmaning ligger i att öka kännedomen om att ni finns och att ni är duktiga. Våga spänna bågen och slå er för bröstet, våga marknadsföra er. Ni måste få fler att veta vad ni kan, konstaterade han.

Innan kvällens mingel inleddes avslutades programmet med en paneldebatt ledd av moderatorn Pernilla Ström. Där diskuterade representanter från revisions- och rådgivningsbyråerna bland annat varför rådgivarna har svårt att marknadsföra sig.

– Det är en fråga som vi måste jobba vidare med både på byråerna och inom FAR, vi ska heller inte vara rädda för att rekommendera varandra, konstaterade Victor Kotnik.

Charlotta Danielsson

Läs mer om resultatet från FARs marknadsundersökning i Balans nummer 3/2013.