Balans årliga jämställdhetsundersökning visar att andelen delägare i de stora byråerna fortsätter att öka. Och det är ju bra. Men går det inte lite väl långsamt? Det är ju knappast några större förändringar mellan åren, utan små trevande steg. För drygt 17 procent kvinnliga delägare i de stora byråerna kan väl knappast vara godkänt?

Tittar man på andelen kvinnor i styrelser, ledningsgrupper och på olika chefsbefattningar inom de stora byråerna ser det visserligen bättre ut på de flesta håll. Men även här har branschen en bra bit kvar, totalt sett.

Jag vet att det är enkelt att sitta på läktaren och skrika. Men ändå. När vi gör nästa års jämställshetsundersökning hoppas jag att vi kan konstatera att branschen har tagit ett rejält språng framåt. Inte bara små trevande steg.

För branschen är detta snarast en överlevnadsfråga. Jag är tämligen övertygad om att morgondagens medarbetare vill arbeta i företag som signalerar att män och kvinnor har samma möjligheter att göra karriär.

Kvinnor får ofta frågan hur de klarar att kombinera föräldraskap och karriär. Eftersom moderna pappor förväntas ta ett stort ansvar hemma tyckte vi att det var dags att ställa frågan till papporna.

I detta nummer av Balans möter vi tre pappor i branschen, bland andra Christer Wiberg, chef för rådgivningsverksamheten på KPMG. Han sticker ut hakan och säger att det inte påverkar karriären negativt att vara hemma med barn.

Jag hoppas att han har rätt. Men det skulle vara intressant att höra vad andra i branschen tycker. Hör gärna av dig och berätta om dina erarenheter av att kombinera barn och karriär!

Trevlig läsning!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se