Är du kvinna och anställd i ett revisions- och rådgivningsföretag? Då är sannolikheten stor att din lön är minst 6.000 kronor lägre än vad dina manliga kollegor har.

Nyligen kom en rapport som visar att familjebildning påverkar mäns och kvinnors lön olika. Bakom rapporten står Ifau – Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, och de konstaterar att de senaste 30 åren har skillnaden mellan män och kvinnor varit oförändrad. Män har högre inkomst och lön än kvinnor, trots att kvinnorna har högre utbildning och förvärvsarbetar lika mycket som män.

Enligt Ifau har första barnet en avgörande roll för hur inkomst och lön utvecklas. Femton år efter första barnet har inkomstskillnaden mellan pappan och mamman i genomsnitt ökat med 35 procentenheter, jämfört med motsvarande skillnad innan de fick barn.

– Vi ser att den förälder som förväntas tjäna mindre pengar tar ett större familjeansvar. Det leder till ett lägre engagemang i arbetslivet, vilket försämrar inkomsten ännu mer. Vem som slutligen dragit högsta vinsten är dock inte lätt att veta, menar hon. Om glädjen av att umgås med barnen är högre än glädjen av att jobba är papporna förlorare, detta eftersom tid med barnen inte kan transfereras medan inkomst kan delas lika inom familjen, säger Erica Lindahl på Ifau.

Siffrorna förvånar inte Fanny Hemmingsson på Civilekonomerna. Var tredje år tar förbundet fram en djupgående rapport om löneskillnader mellan män och kvinnor.

– Löneutvecklingen påverkas av om man är föräldraledig. Kvinnor som varit föräldralediga hade under åren 2008 till 2011 en löneutveckling på 4,17 procent medan kvinnor som inte var föräldralediga hade 5,47 procent. För männen var siffrorna 6,33 respektive 7 procent, säger hon.

– Det kan tyckas som att det inte är så stor skillnad, men närmare 1,5 procent är ganska mycket när man pratar om löneutveckling. Dessutom är det enligt föräldraledighetslagen förbjudet att missgynna föräldralediga vid lönesättning, säger hon.

Civilekonomernas siffror från 2012 visar att löneskillnaderna mellan män och kvinnor håller i sig. Medellönen för en kvinna som är medlem i Civilekonomerna är 42.231 kronor medan en man tjänar nästan 10.000 kronor mer, 52.103 kronor.

När Fanny Hemmingsson tar fram statistiken för Civilekonomernas medlemmar som är anställda i ett revisions- och rådgivningsföretag minskar gapet något, men är fortfarande stort. Kvinnor tjänar i medel 33.895 och männen 40.243.

– Kvinnor tjänar 84 procent av vad männen gör. En del av det här kan förklaras med ålder och chefsbefattningar, men även när vi tittar på de bitarna finns stora skillnader i lön och det handlar förmodligen till stor del om diskriminering, säger hon.

Charlotta Danielsson