Revisorn ville studera men nekades skyddad SGI av Försäkringskassan. Hon överklagade då beslutet och fick rätt både i förvaltningsrätten och kammarrätten.

I åtta år hade kvinnan arbetat som revisor när hon i samråd med sina chefer bestämde sig för att ta tjänstledigt i ett och ett halvt år. Under tiden skulle hon läsa arbets- och organisationspsykologi och arbetsrätt.

Eftersom hon inte hade rätt till mer studiemedel vände hon sig till Försäkringskassan för att få ett besked om hennes SGI var skyddad under studietiden. Nej, sa Försäkringskassan och menade att det inte var fråga om studier inom det egna yrkesområdet.

Kvinnan överklagade och framhöll att hon i stället för att ta revisorsexamen valt att utbilda sig och arbeta som gruppchef hos sin arbetsgivare. Enligt Försäkringskassan handlade det om två olika arbetsuppgifter med olika lönesättning.

Men när frågan hamnade i förvaltningsrätten fick kvinnan rätt. Förvaltningsrätten menade att studierna var inom det egna yrkesområdet och att kvinnans SGI därmed var skyddad.

Försäkringskassan drev saken till kammarrätten som gick på förvaltningsrättens linje. Arbetsuppgifterna som revisor och gruppchef liknar till stor del varandra och lönesättningen är inte annorlunda.

Charlotta Danielsson

[Mål nr 5396–12 Kammarrätten i Göteborg]