Nu måste rådgivarna våga slå sig för bröstet och tala om att de är duktiga på det de gör så att de kan attrahera nya kunder, säger Johan Parmler, VD på Svenskt Kvalitetsindex.

FAR organiserar rådgivare, det vill säga managementkonsulter, riskexperter samt M&A-rådgivare. På uppdrag av FAR har Svenskt Kvalitetsindex gjort en undersökning för att se hur nöjda rådgivningskunderna är. En likadan undersökning gjordes för två år sedan och sedan dess har kundnöjdheten ökat.

– Vi ser en markant ökning. De som använder en revisionsbyrå för rådgivningstjänster är betydligt nöjdare i dag jämfört med 2010. Förändringen ligger på ett stort plan, och det är inte någon enskild händelse som ligger bakom den, säger Johan Parmler.

Rådgivarna får höga betyg när det gäller serviceinriktning, bemötande och tillgänglighet och kunderna uppger att det finns en bred kompetens inom byråerna. Lite sämre är det dock när det gäller klagomålshantering. Där upplever många rådgivningskunder att de traditionella konsultbyråerna är bättre på just det.

– Utmaningen för rådgivarna nu ligger i att arbeta för att få fler kunder. Kännedomen om att revisionsbyråer erbjuder rådgivning är låg bland kunder som köper rådgivningstjänster, säger Johan Parmler.

Victor Kotnik, ordförande i FARs rådgivningssektion håller med.

– Vi måste satsa mer på marknadsföring och bli bättre på att tala om vad vi är duktiga på. Det finns en låg kännedom om vad vi gör, men det kan vi se som en chans att ta fler marknadsandelar, säger han.

Charlotta Danielsson