”Det intressanta är människorna bakom siffrorna”

Att få vara med i processen när ett företag växer är en av delarna som Annika Ahlberg Andersson älskar med jobbet som auktoriserad revisor. I ett sekelskifteshus i centrala Alingsås ligger Alingsås revision där hon är delägare.

Visste du från början att du skulle bli revisor?

– Min mamma är redovisningskonsult och jag har alltid varit intresserad av ekonomi. På gymnasiet läste jag ekonomisk linje och praktiserade sedan på dåvarande Reveko som sedan blev Öhrlings. Det var roligt, men jag kände att det behövdes en ordentlig utbildning. Så jag läste vidare, först basblocket vid Högskolan i Skövde och sedan specialistkurserna i Göteborg.

Vad är det som lockar med siffror och ekonomi?

– Egentligen är det väl inte siffrorna i sig som är intressanta. Det jag tycker är spännande är människorna bakom företagen och att få en chans att vara med när företagen växer. Många företagare kommer till oss när deras företag är små och sedan följer vi dem under deras utveckling. Det är stimulerande.

Din mamma är redovisningskonsult och även delägare i samma företag som du. Hur fungerar det att arbeta tillsammans?

– Det går riktigt bra och det finns inga konflikter. Vi arbetar ju dessutom inte så mycket tillsammans i praktiken eftersom en redovisningskonsult och en revisor som är närstående inte ska ha uppdrag tillsammans. När jag började söka jobb sökte jag en tjänst på den byrå min mamma drev tillsammans med tre andra delägare. De andra delägarna sa ja eftersom jag hade rätt erfarenhet och de fick mer eller mindre övertala min mamma att också säga ja. Men det har gått hur bra som helst att arbeta tillsammans.

Vad för typ av kunder har ni?

– Vi har stor spridning bland våra kunder, allt från små levebrödsföretag till stora företag. Vi är inte specialiserade på någon särskild bransch, utan har kunder från alla sektorer. Men det finns en hel del tillverkningsföretag här och själv har jag många kunder inom bygg och fastigheter.

Hur många är ni på byrån?

– Vi är elva personer, vilket är ganska lagom. När det gäller framtiden har vi inga planer på att växa för växandets skull. Däremot vill vi fortsätta att utvecklas, genom att skaffa oss mer kunskap och erfarenhet. Vi ingår i en samverkansgrupp, Sverev, tillsammans med ett tiotal andra byråer och inom ramen för den har vi utbildningar, arbetar med kvalitetssäkring och så vidare. Vi är totalt 110–120 personer som träffas två gånger om året för gemensam utbildning och erfarenhetsutbyte. Det är ett måste i dag för att kunna klara sig som mindre byrå.

Vad gör du när du inte arbetar?

– Jag umgås mycket med familj och vänner. På vintern åker jag gärna skidor och långfärdsskridskor och på sommaren tillbringar vi så mycket tid som möjligt i vår sommarstuga på Orust.

Charlotta Danielsson

Namn: Annika Ahlberg Andersson.

Verksam som: Auktoriserad revisor.

Ålder: 43 år.

Bor: Alingsås.

Familj: Man och en son.

Drömmer om: Jag vill fortsätta att utvecklas inom yrket. Privat vill jag att familjen ska få fortsätta att må bra.

Inspireras av: Engagerade människor.

Favoritord: Förtroende.