Framtiden har väntat länge nog. Om inte vi tar hand om den kommer andra att göra det. Citatet kommer från den amerikanske politikern Adlai Stevenson (1900–1965).

Och han har så rätt. Det finns alltid någon som står bakom hörnet, beredd att ta över om man inte bevakar sina intressen – oavsett om det gäller en bra affärsidé, ett jobb eller en plats i bostadskön. Låter det läskigt? Ja, kanske det. Men inte desto mindre sant.

För redovisnings- och revisionsbranschen har kartan ritats om en hel del den senaste tiden, inte minst genom slopandet av revisionsplikten. För den som vill överleva gäller det att ha koll på utvecklingen och leverera relevanta tjänster för morgondagens marknad. För annars vet vi ju hur det kommer att gå; någon annan tar platsen.

För sådan är den fria marknaden.

Vilka trender är det då som påverkar framtidens redovisnings- och revisionsbransch? Det var frågan när företrädare för branschen samlades i mars för att tillsammans med analysföretaget Kairos Future spana in i framtiden.

Balans reporter Charlotta Danielsson gav sig ut i vimlet för att höra vilka trender som hade identifierats. Timprissättning i stället för värdeprissätting var en trend, liksom att rådgivningen kommer att utgöra en allt större del av byråernas verksamhet. Läs om detta på sidan 44–45.

Resultatet av trendspaningen kommer att presenteras på branschdagarna i september. Notera det i kalendern.

För trendkoll ger dig konkurrensfördelar!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se