Ska skattetillägg ses som ett straff eller inte? Det ska nu avgöras av Haparanda tingsrätt, efter att EU-domstolen haft uppe frågan och skickat tillbaka den till tingsrätten.

– EU-domstolens förhandsavgörande innebär enligt min mening att de svenska skattereglerna är oförenliga med förbudet mot dubbelbestraffning, säger Börje Leidhammar, professor i skatterätt.

Rättsläget kring dubbelbestraffning och skattetillägg är osäkert i Sverige. Den som lämnar oriktiga uppgifter i sin deklaration kan påföras skattetillägg, men även dömas för någon form av skattebrott. Frågan är huruvida detta strider mot Europakonventionens och EUs rättighetsstadgas förbud mot dubbelbestraffning. Enligt Europakonventionen ska ingen straffas två gånger för samma brott, den principen kallas ne bis in idem.

Efter att en företagare i Kalix påförts skattetillägg väcktes även åtal mot honom för samma gärning. Haparanda tingsrätt valde att låta brottmålet vila för att inhämta ett förhandsavgörande från EU-domstolen. Tingsrätten ville ha besked om en eventuell straffrättslig sanktion mot företagaren rörande samma gärning som han fått skattetillägg för, stred mot prinicpen ne bis idem.

EU-domstolen meddelade sin dom i slutet av februari. Förbudet mot dubbelbestraffning hindrar inte en medlemsstat från att kombinera skatterättsliga och straffrättsliga sanktioner när någon struntar i att deklarera moms. Först när ett skattetillägg har straffrättslig karaktär och har vunnit laga kraft hindrar principen om förbud mot dubbelbestraffning att en person lagförs två gånger för samma gärning.

Enligt Börje Leidhammar, advokat på Wistrand Advokatbyrå och adjungerad professor i skatterätt vid Högskolan i Gävle, innebär EU-domstolens förhandsavgörande därför att de svenska skattereglerna är oförenliga med förbudet mot dubbelbestraffning.

– Skattetillägg har i Sverige sedan länge betraktats som ett straff varför jag förväntar mig att Haparanda tingsrätt med starkt stöd av förhandsavgörandet avvisar där väckt åtal i Åkerberg Fransson målet, säger han.

Kärnfrågan är alltså om skattetillägget har straffrättslig karaktär eller inte. Om det har det får inte åtal väckas, och om det inte anses vara av straffrättslig karaktär kan dubbla sanktioner användas.

Haparanda tingsrätt räknar med att avgöra frågan under våren.

Charlotta Danielsson