Snart väntas EU-parlamentets utskott för rättsliga frågor, Juri, rösta om EU-kommissionens omfattande lagstiftningsprojekt på revisionsområdet.

– Mycket av arbetet kring revisionsförslaget återstår fortfarande att göra i det rättsliga utskottet. Vi kommer naturligtvis att ta hänsyn till vissa av de synpunkter som ekonomiutskottet har framfört i sitt yttrande men det är fortfarande lite för tidigt att säga hur det kommer att gå i det rättsliga utskottet, säger EU-parlamentariker Cecilia Wikström (FP).

Tidigare i vår antog EU-parlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor (Econ) ett yttrande som kan beskrivas som en sågning av EU-kommissionens förslag. Olle Schmidt (FP) har drivit frågan för den liberala gruppen ALDE och lyckades med knapp majoritet driva igenom sin linje om ett nej till byrårotation.

– Tvingande byrårotation leder inte till ökad konkurrens, utan stärker snarare de fyra stora aktörerna på revisionsmarknaden, säger EU-parlamentariker Olle Schmidt.

Förslaget om obligatorisk byrårotation syftar bland annat till att bryta de fyra storas oligopol på revisionsmarknaden. Förespråkarna menar även att byrårotation stärker revisorns oberoende. Motståndarna menar tvärtom att det är kontraproduktivt och skulle fördyra revisionen.

Rakel Lennartsson