Vad är god sed? Frågan har aktualiserats i och med att förvaltningsrätten fastställt ett beslut från RN där en revisor kritiseras för en händelse 2010.

I lagen står det att revisorer ska följa god sed, men det definieras inte vad god sed är.

– Begreppet är svårfångat, men vad som är god sed avgörs bland annat av Revisorsnämndens praxis samt FARs regler, säger Fredrik Nydén, föreningsjurist på FAR.

2012 kom ett avgörande från RN som nyligen fastställts av förvaltningsrätten. I ärendet hade en revisor muntligen påtalat för styrelsen att den var skyldig att agera eftersom hälften av bolagets aktiekapital var förbrukat. RN ansåg dock att revisorn brutit mot god sed eftersom han inte därutöver skriftligen informerat styrelsen om aktiebolagslagens krav.

– I beslutet har man bland annat klandrat en revisor för att han struntat i att vidta en åtgärd som inte följer av lag utan av god sed. Det finns dock ingenting i FARs normgivning som säger att revisorn måste skicka en skriftlig underrättelse. Revisorsnämnden har heller inte hänvisat till något tidigare avgörande där den krävt en skriftlig underrättelse. Vi menar att det rimligen bör krävas att RN uttalat ett krav på ett visst agerande innan man klandrar en revisor för att ha brutit mot detta, säger Fredrik Nydén.

RNs beslut överklagades till förvaltningsrätten, som dock inte kommenterade frågan utan avslog överklagandet. Nu hoppas Fredrik Nydén att frågan ska tas upp för prövning i kammarrätten.

– Ett sådant här läge gör att det är svårt för revisorerna att veta vad de måste göra för att följa god sed, säger han.

Charlotta Danielsson

[Förvaltningsrätten i Stockholm mål nr 20774–12]