Flexiblare regler, bättre dialog och lägre trösklar för mindre leverantörer är några av de närmare 50 förslagen i upphandlingsutredningen. Anders Wijkman, miljödebattör och tidigare EU-parlamentariker (KD), har hållit i pennan.

– Vi har försökt att lyfta fram att upphandlingen inte är en stödfunktion utan en viktig del av verksamheten, som kräver en tydlig strategi och tydliga mål, säger utredare Anders Wijkman.

Lagen om offentlig upphandling har sin bakgrund i den gemensamma marknaden med lika regler för alla företag i EU. Men stelbenta regler har enligt Anders Wijkman ställt sig i vägen för den goda affären.

Genom att effektivisera upphandlingen tror han att man skulle kunna spara i snitt minst två procent, vilket skulle motsvara tolv miljarder kronor.

Flexiblare regler och ökade möjligheter till dialog mellan upphandlare och leverantörer välkomnas av anbudsgivare i alla branscher, inte minst inom revisions- och rådgivningsbranschen.

– Som företag lägger vi ned oerhört mycket tid och resurser på att offerera till den offentliga sektorn, säger Jan Treffner, ordförande i FARs rådgivningssektions arbetsgrupp för offentlig upphandling.

Positiva nyheter för branschen är att taket för direktupphandling höjs från 183.000 kronor till 600.000 kronor samt att möjligheten till dialog mellan upphandlare och anbudsgivare förbättras.

– Många av de mindre byråerna kan tjäna mycket på att utgiftstaket för direktupphandling höjs, säger Jan Treffner.

Anders Wijkman och Jan Treffner är överens om att alla kommer att bli vinnare på enklare regler, både upphandlare och leverantörer, både den offentliga sektorn och företagen.

Utredningen framhåller också den offentliga upphandlingens funktion som samhällspolitiskt styrmedel:

– Det vore absurt om samhället uttalade sig om hållbarhet, men inte föregick med gott exempel, säger Anders Wijkman.

Rakel Lennartsson

Upphandlingsutredningen

5 mars presenterade Anders Wijkman sin utredning ”Goda affärer – en strategi för hållbar offentlig upphandling” (SOU 2013:12). Utredningen som tillsattes 2010 har resulterat i närmare 50 förslag. Bland dessa märks: inrättandet av en ny myndighet för upphandling, kompetenshöjande insatser för upphandlare och ökad möjlighet att ställa kvalitetskrav.

En proposition väntas under 2014. Redan 2013 väntas EU ta beslut om ett nytt upphandlingsdirektiv. Om tidsplanen håller kan samtliga lagändringar väntas träda i kraft vid mitten av 2015.