Tre av fyra nystartade aktiebolag väljer enligt UC bort revisor. För dem blir kreditrisken högre och kreditvärdigheten sämre.

För drygt två år sedan slopades revisionsplikten för de minsta aktiebolagen. På UC ser man konsekvenserna.

– För det första ser vi i vår statistik att nystartade aktiebolag som valt att inte använda sig av revisor eller auktoriserad redovisningskonsult har en högre kreditrisk och sämre kreditvärdighet. För det andra har vi märkt en stor skillnad i kvaliteten på de årsredovisningar som lämnas in av företag som valt bort revisor eller auktoriserad redovisningskonsult. Slopandet av revisorskravet har lett till en tråkig utveckling vad avser kvaliteten på bokslutsrapporterna, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

UC har med hjälp av sin omfattande informationsdatabas gjort en första analys av konsekvenserna när företag väljer bort revisor. I analysen konstaterar man att det har skett en väsentlig försämring sedan regeländringen när det gäller årsredovisningens uppgift att ge en rättvisande bild av ett företags ekonomiska ställning.

UCs statistik visar att det är ganska många branscher som har en hög andel aktiebolag som väjer bort revisor. Några branscher som sticker ut är byggindustrin, information- och kommunikation och detaljhandel, tre stora branscher där hälften eller nära hälften av alla bolag har valt bort revisorn.

– Anledningen till att just dessa branscher utmärker sig är att det finns förhållandevis många mindre aktiebolag, samt att inträdesbarriärerna för att starta nya bolag är ganska små, säger Roland Sigbladh.

Han menar dock att det finns saker som branschen kan göra för att förändra situationen. Och påverka utvecklingen. Bland annat handlar det om att fundera på hur man ska erbjuda, paketera och distribuera sina tjänster så att de även passar för mindre och nystartade bolag med små ekonomiska resurser.

– I grund och botten handlar det om att följa med i en samhällsutveckling där fler och fler kommer att driva och starta bolag, och då behövs prisvärda tjänster som hjälper dem, säger Roland Sigbladh.

Charlotta Danielsson