Men snart blir godkända revisorer auktoriserade utan att skriva

Katarina Söderberg på Ernst & Young i Skellefteå är godkänd revisor som i och med riksdagsbeslutet 11 april blir ”uppgraderad” till auktoriserad.

– Det känns nästan lite konstigt, jag tycker att provet fyllde ett viktigt syfte, säger hon.

I och med lagändringen kommer du att bli uppgraderad, hur känns det?

– Ja, det stämmer. Jag blev godkänd 2011, kort efter min första föräldraledighet. Det var otroligt lärorikt att skriva provet. Det var väldigt nyttigt att sätta sig ned och faktiskt läsa FARs samlingsvolym, som man annars bara använder som uppslagsbok. Det känns som att jag blev en bättre revisor av att skriva provet, det fyllde ett viktigt syfte så nu känns det nästan lite konstigt att bli auktoriserad utan att skriva något prov.

Hur hamnade du i Skellefteå?

– Jag är ursprungligen från Örnsköldsvik men flyttade till Skellefteå för att spela fotboll i Sunnanå. Det var i tvåan på gymnasiet och vi spelade i damallsvenskan. Men det var då inte många som kunde leva på fotbollen, så när jag började plugga ekonomi på universitetet i Umeå, kände jag att det var dags att göra ett val och då blev det studierna. Det var under krisåren i början av 2000-talet och alla tog för givet att man skulle behöva flytta till Stockholm sedan för att få jobb.

Men du fick det första jobbet du sökte?

– Ja, min sambo kommer från Skellefteå så när den här tjänsten på Ernst & Young i Skellefteå annonserades ut var det självklart att söka – och jag fick jobbet! Däremot hade jag ingen aning om vad det innebar att arbeta på revisionsbyrå. Under utbildningen hade vi bara haft en förmiddag om revision, med en kille som kom utifrån och berättade.

Snart åtta år senare är du kvar, så uppenbarligen var det rätt val?

– Ja, jag är en person som har behov av att utvecklas hela tiden och varje gång jag har velat ta nya steg har jag fått stöttning. Fördelen med att börja på ett mindre kontor är att man får göra allt. I början av min anställning fick jag hålla på med löpande bokföring, bokslut, årsredovisning och revision, men jag hade hela tiden tanken att jag skulle skriva provet och ta revisorsexamen.

Du har hunnit få två barn också, hur fungerar det att vara föräldraledig revisor med egna kunder?

– Som påskrivande revisor kan du aldrig checka ut till hundra procent, utan du måste kunna ta telefon och något möte ibland. Det är både bra och dåligt som jag ser det; jag gillar att jobba, men det kan vara en nackdel om man aldrig känner sig helt ledig.

Rakel Lennartsson

Namn: Katarina Söderberg.

Verksam som: Revisor på Ernst & Young i Skellefteå.

Ålder: 32 år.

Bor: Alingsås.

Familj: Sambo Fredrik och barnen Ruben 3,5 år och Agnes 8 månader.

Fritid: Tränar och träffar vänner, reser gärna.

Ideellt engagemang: FAR-ambassadör.