... Lisa Bergman chefredaktör för FARs nya affärstidning Resultat som ersätter Koncist (tidigare Nytt från revisorn).

Resultat marknadsförs som en vassare tidning i en snyggare form – vad innebär det?

– Vi ska behålla den heltäckande bevakningen när det gäller skatter, redovisning, revision och nya lagar och regler, men texterna ska vara mer lätttillgängliga. Den nya moderna formen, med bland annat fler bilder på människor hoppas vi ska locka fler att läsa tidningen. Vår ambition är att Resultat ska vara lärande och i varje nummer finns exempel på hur man som företagare kan hantera olika situationer och problem i vardagen. Det kan exempelvis handla om hur man hanterar ett generationsskifte, hur man ska tänka vid valet mellan K2 och K3 eller hur man på bästa sätt hanterar kreditrisker i lågkonjunktur.

Vem är den typiske Resultatläsaren?

– Vi riktar oss i första hand till företagare. Grundtanken med Resultat [liksom med Koncist] är att revisorer och redovisningskonsulter prenumererar på den åt sina kunder, och det har varit utgångspunkten i omgörningen av tidningen.

Vilka reaktioner har du fått?

– Merparten är positiva, och företagarna verkar uppskatta det enklare tilltalet i Resultat. Men det finns naturligtvis de som är negativa också. Min personliga favorit är egenföretagaren som förklarade för mig att hennes ”intresse för hur dags Emma Wiklund äter frukost är ohyggligt begränsat”. Det tyckte jag var roligt uttryckt.

Resultat säljs i Pressbyrån, varför?

– Vi vill nå även de företagare som inte får Resultat av sin revisor eller redovisningskonsult. Dessutom tycker vi att tidningen är värd att finnas tillgänglig för en bredare allmänhet

Vad har du för bakgrund?

– Jag är jurist och journalist. Jag kommer närmast från tidningen Fokus där jag började som reporter 2005. Under det senaste halvåret var jag redaktör. Mellan 1996 och 2004 arbetade jag på justitiedepartementet.

På vilket sätt är dina erfarenheter viktiga för jobbet som chefredaktör på Resultat

– Min bakgrund som jurist och journalist gör att jag kan förklara komplicerade frågor på ett enkelt och pedagogiskt sätt. Tidningen ska ju vara lärande och då är det viktigt att alla förstår och kan ta till sig innehållet.

Pernilla Halling