En viktig uppgift för branschorganisationen är att spana på framtiden. Därför tar FAR fram en framtidsanalys.

I början av mars träffades ett 60-tal företrädare för branschen för att spana på framtiden. Diskussionerna var många och lösningarna kreativa. Syftet med framtidsdagen som arrangerades av FAR och Kairos Future var att få fram underlag till en framtidsstudie på temat ”Redovisnings- och revisionsbranschen 2025”.

– Trendspaningsseminariet var ett första steg för att fånga upp sådant som påverkar vår framtid. Men vi genomför också djupintervjuer med styrelseordförande och VDar i de sju största byråerna. Det som framkommer vid dessa tillfällen utgör en viktig grund när analysgruppen som består av företrädare från FAR och Kairos Future, ska skriva själva framtidsstudien, säger Anna-Clara af Ekenstam, ordförande i FAR.

Alla medlemmar i FAR kommer under våren få möjlighet att besvara en enkät som rör framtidsarbetet. Anna-Clara af Ekenstam säger att förhoppningen är att så många som möjligt tar sig tid att besvara enkätstudien. Hon berättar också att man även kommer att lyssna på aktörer utanför branschen.

– Det är jätteviktigt, därför intervjuar vi även nyckelkunder, och företrädare för näringslivet, myndigheter och forskare, säger hon.

Framtidsstudien ska presenteras på FARs branschdagar i september och kommer att utgöra en viktig plattform inför FARs fortsatta arbete med att påverka politiker och andra beslutsfattare. Tanken är också att studien ska kunna användas av byråer som vill utgå från en gedigen framtidsanalys när man utvecklar den egna verksamheten.

Under framtidsdagen fick deltagarna lista branschens viktigaste utmaningar. Man landade i fem slutsatser:

Förklara värdet av revision när tjänsten blir allt mer reglerad.

Erbjuda ett relevant tjänsteutbud i en värld där förväntningar och krav ständigt förändras.

Attrahera och bibehålla nyckelmedarbetare.

Bli bättre på innovation.

Bibehålla lönsamheten i en bransch under stor förändring och prispress.

På FARs hemsida kan man följa hur arbetet fortskrider. Resultatet av enkätstudien kommer att presenteras vid tre olika miniseminarier, varav ett äger rum under Almedalsveckan. Alla medlemmar är välkomna till seminarierna. Har man inte möjlighet att närvara kan man ta del av rapporter och referat på far.se.

Charlotta Danielsson