Christian Melkersson, BDO

– En tydlig trend är en ökad andel rådgivningstjänster hos byråerna för att möta kundernas efterfrågan. Det leder till att många revisionsbyråer ser över verksamhetens inriktning och där fokus mer och mer ligger på att visa byråns stora tjänsteutbud och dess fördelar.

Johan Rippe, PwC

– Ökad reglering av revisionsbranschen kommer att medföra stora krav på att vi kan förklara vår roll i samhället på ett pedagogiskt sätt. Det är viktigt att vi lyckas med det om vi ska fortsätta vara en attraktiv bransch. Jag tror också att vi kommer att se en ökad politisk polarisering. Vi har haft en tid med samförstånd och stabilitet. Den kommande tioårsperioden kommer att bli ”stökig”, då vi kanske inte kommer att ha en majoritetsregering. På seminariet nämnde någon branschglidning och jag tror verkligen att vi kommer att se detta. Tillsammans med ökad digitalisering kommer gränser mellan branscher att suddas ut. Det kommer att påverka oss i hög grad och bolag kommer att jobba i kluster med andra bolag i stället för i tydliga koncerner.

Malin Wisén, M&M Ekonomi

– Ny teknik leder till att vårt sätt att arbeta kommer att förändras och förenklas, kunderna kommer att vara mer benägna att göra vissa delar själv då tekniken tillåter detta. Realtidsinformation kommer att bli mer centralt, både för att tekniken utvecklas och att man förutsätter återkoppling och korrespondens. Prissättningen ändras, det blir svårt att ta betalt för timmar vilket innebär att våra tjänster behöver paketeras om så att vi i stället säljer kompetens. Tjänster inom rådgivning blir en viktigare del av verksamheten då mycket av det jobb vi i dag gör manuellt kommer att automatiseras i och med ny teknik.

Ronny Erhardsson, Mazar SET

– De viktigaste trenderna jag ser beträffande redovisningstjänster är att traditionella bokföringstjänster ändras och anpassas efter nya behov, där IT-tekniken behöver utnyttjas och samarbetet mellan programleverantörer och redovisningsbranschen behöver förändras.

Roland Dansell, Grant Thornton

– Ägarledd-segmentet efterfrågar mer rådgivningstjänster från sin revisionsbyrå. I länder som haft slopad revisionsplikt för mindre företag betydligt längre än Sverige söker ägarledda företag rådgivning i större utsträckning, och det gäller såväl ägarfrågor som verksamhetsfrågor. Det är inte säkert att revisionsbranschen med automatik får merparten av denna rådgivning. Det kräver bland annat väl utvecklade tjänster och systemutveckling för att bli framgångsrik som rådgivare inom detta kundsegment. Jag tror också att de stora bolagen förväntar sig mer nytta av själva revisionsinsatsen än vad de i dag får från sin revisionsleverantör. Det kan handla om en mer behovsanpassad insats eller en mer riktad insats utifrån de förutsättningar som råder för stunden. Denna situation är i sig komplex eftersom de regulatoriska förutsättningarna sannolikt begränsar branschens möjligheter att möta förväntningarna fullt ut.

Ragnar Gustavii, Ernst & Young

– Realtidsfrågan kommer att bli viktigare. Det är här och nu som gäller, man förutsätter snabb återkoppling. Det andra är ökad och fortsatt automatisering av enklare tjänster och ökat rådgivningsinnehåll. Det gäller så väl för redovisningskonsulter som för revisorer. Kunderna kommer att vilja ha mer information och kunna gå in och se vad som görs. Man kan jämföra det med hur man sköter sina banktjänster. Kunden vill helt enkelt veta vad som händer.

Frida Haglund, Deloitte

– Många trender som kommer att ha betydelse för vår bransch. En är att det är betydligt fler kvinnor än män som läser högskoleutbildningarna i ekonomi och juridik. När de sedan rekryteras till revisionsbyråerna möts de av en verklighet där delägarskap fortfarande främst erbjuds män. En annan trend är kraven på specialisering vilken skapar nya tjänster och leder till en spännande utveckling. Slutligen är prispressen på våra tjänster tydlig, särskilt i sämre tider, vilket i kombination med de ökade krav som ställs på revisorer och rådgivare från lagstiftare, klienter och allmänhet innebär stora utmaningar för branschen.

Charlotta Danielsson