Affärerna går före den lagstadgade skyldigheten att rapportera misstänkt mutbrott. Claes Sandgren, ordförande för Institutet mot mutor, riktar kritik mot revisorerna.

Korruption och mutor är högaktuella frågor under årets stämmosäsong. Även om korruptionen i Sverige internationellt sett är låg har frågan fått mycket uppmärksamhet, inte minst genom TeliaSoneras engagemang i Uzbekistan, och i en rapport från organisationen Transparency International har Sveriges efterlevnad av ”Konventionen mot mutor i internationella affärer” rankats sämre än Italiens.

Claes Sandgren är ordförande för Institutet mot mutor samt professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Han menar att revisorns roll är tydlig när det kommer till mutbrott, och att det åligger revisorn att rapportera misstanke om mutbrott.

– Revisorn ska inte vara någon detektiv, men misstanke om mutbrott anmäls endast i liten ut-sträckning. Som jag ser det har revisorerna traditionellt försummat att fullgöra sin lagfästa skyldighet att rapportera sådana misstankar. Jag tror inte att det handlar om slarv, utan här finns ett systemproblem. Om revisorn rapporterar bryts förtroendet mellan revisor och klient, säger han.

Claes Sandgren är dock tydlig:

– Revisorn tar inte sitt ansvar. Han eller hon ska rapportera misstanke om brott men gör det inte. I den bästa av världar skulle revisorn följa lagen, men så ser det inte ut i dag, säger han.

– För den enskilde revisorn kan det vara problematiskt, eftersom han eller hon riskerar att förlora affären om ett mutbrott anmäls. Revisorn kan sägas upp eller så kan revisorn tvingas att lämna sitt uppdrag. Jag tror att det spelar roll för i vilken utsträckning revisorn anmäler misstankar om mutbrott, säger han.

Dan Brännström, generalsekreterare i FAR, bemöter kritiken:

– Först och främst har revisionen här en preventiv uppgift. Men för att finna mutbrott måste revisorn söka efter dem, och det ligger inte i dagens revisorsroll. Om revisorn däremot ramlar över misstänkta mutbrott ska revisorn självfallet agera och rapportera utan att tveka, säger han.

Charlotta Danielsson