EU-kommissionen vill öka insynen i hur de stora bolagen hanterar hållbarhetsfrågor. Det goda exemplet ska uppmuntras genom lagändring.

Förslaget syftar till att öka transparensen och insynen i hur de stora bolagen hanterar miljöfrågor, sociala frågor, mänskliga rättigheter, korruption och mångfaldsfrågor.

– Företag som redan publicerar information om både finansiella och icke-finansiella resultat har ett mer långsiktigt perspektiv i sitt beslutsfattande, säger EU-kommissionär Michel Barnier.

Det är de stora företagen, med fler än 500 anställda, som berörs av förslaget. För de mindre företagen har EU-kommissionen gjort bedömningen att kostnaderna för att ta fram denna extrainformation skulle överstiga nyttan. Men för de större, hävdar Michel Barnier, liksom många hållbarhetsspecialister i revisions- och rådgivningsbranschen, att en helhetssyn på företagets rapportering är värdeskapande. Nu ska ”best practice” bli norm genom att alla bolag tvingas rapportera mer om hållbarhet. Initiativet välkomnas av den europeiska branschorganisationen Fédération des Experts comptables Européennes (FEE).

EU-kommissionens förslag till ökad rapportering kom samma dag som förslaget till ett ramverk för så kallad integrerad rapportering. Läs mer om detta på sidan 10.

Rakel Lennartsson