Före årsskiftet kommer det att finnas ett ramverk för integrerad rapportering. Men vem ska skriva under den nya redovisningen? Det är en av många frågor som nu går på remiss.

– Integrerad redovisning handlar om att skapa en redovisning som kommunicerar bolagets värdeskapande på ett tydligare sätt än som i dag är fallet, säger Lars-Olle Larsson, svensk IIRC-ambassadör.

16 april lanserade International Integrated Reporting Council (IIRC) sitt förslag till ramverk för integrerad rapportering. Redan i dag erbjuder de stora byråerna integrerad rapportering och revision, men tjänsterna befinner sig i en gråzon.

– Standarden är egentligen en grundförutsättning för att det ska gå att granska en årsredovisning över huvud taget. Det är först när det finns ett regelverk att följa, som vi revisorer kan säga om bolaget har följt kriterierna, säger Markus Håkansson, godkänd revisor på Mazars.

Han och branschkollegorna välkomnar därför IIRCs arbete med att ta fram ett ramverk, men många frågetecken återstår att lösa. Bland annat vilken status den integrerade rapporteringen kommer att få, det vill säga vem som kommer att skriva under den.

– Det har varit problem att få bolagsstyrelserna att skriva på företagets hållbarhetsredovisning, så detta är en viktig fråga att hantera. Det handlar om trovärdighet och verifierbarhet, säger Charlotte Söderlund, auktoriserad revisor på Ernst & Young.

Fram till i dag har revisionsbyråerna, enligt Lars-Olle Larsson, lämnat olika besked om vad som är möjligt att göra när det gäller revision och översiktlig granskning av en integrerad redovisning.

– Det får inte vara så att olika revisionsföretag har olika förhållningssätt till sitt uppdrag. Detta är en fråga som branschen måste enas i, säger han.

Bo Lagerström, auktoriserad revisor på PwC, menar att det ligger i bolagens intresse att medverka till att den integrerade rapporteringen på sikt får statusen av en årsredovisning.

– Det är bolagen som äger informationsgivningen. Genom att ta ett helhetsgrepp på sin rapportering skaffar de sig en bättre position att lyfta fram vad de tycker är viktigt, i den informationsmängd som redan i dag finns tillgänglig för intressenterna, säger han.

Remisstiden för IIRCs förslag går ut 15 juli. Enligt tidplanen kommer ramverket för integrerad rapportering 1.0 att vara klart i december.

Rakel Lennartsson