”Det handlar om att tjäna andra”

Uppvuxen i en företagarfamilj i Habo, nordväst om Jönköping, med ett intresse för ekonomi och engagerad i kyrkan valde Ulrica Järpehult att utbilda sig till pastor. Nu har hon lämnat pastorsyrket och arbetar som auktoriserad redovisningskonsult på PwC. Hon har dock inte släppt den andliga biten utan predikar då och då i församlingen hon tillhör.

Finns det några likheter mellan de två yrkena?

– För mig handlar det om att tjäna andra. När jag var pastor var det kanske mer själsligen, medan jag som redovisningskonsult hjälper företag. För mig är det viktigt att känna att jag kan serva och hjälpa andra, det gjorde jag som pastor och det gör jag definitivt i mitt nuvarande jobb.

Din pappa drev eget byggvaruhus. På vilket sätt har det påverkat ditt yrkesval?

– Jag har alltid tyckt att det är roligt med ekonomi, och som yngre hjälpte jag till i pappas företag med inventering och liknande men sedan även med ekonomi.

Kombinationen ekonomi och pastorsutbildning är ovanlig:

– Ja, men jag har alltid trivts bra med den. Jag har haft många olika jobb, men ofta kunnat kombinera de båda yrkena. När jag jobbade som pastor i Götene gjorde jag det på 50 procent samtidigt som jag arbetade 50 procent med ekonomi på Sjödalshus. Nu är jag anställd på PwC, men engagerad i Smyrna församling i Habo där jag predikar några gånger om året.

Hur hamnade du i Habo?

– 2006 var jag föräldraledig och såg att PwC sökte en redovisningskonsult till sitt kontor i Habo. Då sa jag till min man att den tjänsten ska jag ha. PwC kände till mig sedan tidigare eftersom företaget jag jobbat åt anlitat PwC för revisionen. Jag fick tjänsten och började i Habo efter min föräldraledighet.

PwC i Habo är inte ett eget kontor utan en filial till PwC i Jönköping. Hur är det att jobba på en filial?

– För mig är det perfekt. Vi har ingen egen kontorschef utan lyder under kontorschefen i Jönköping, men har mycket eget ansvar och frihet. Med tanke på hur tekniken utvecklats är det heller inget problem att sitta på två olika ställen och arbeta med samma kund. Till kontoret i Habo kommer det också en revisor vid behov, och vi kan arbeta i Jönköping om vi vill.

Varför har du valt att bli auktoriserad redovisningskonsult?

– För mig är auktorisationen en trygghet. Den är ett kvitto på kunskap och i och med den finns ett krav på att ständigt hålla sig uppdaterad. Jag har inte den traditionella bakgrunden med högskoleutbildning utan blev auktoriserad tack vare de övergångsregler som fanns. Jag var bland de första som skrev provet och tycker att auktorisationen stärker statusen för oss redovisningskonsulter och våra tjänster.

Charlotta Danielsson

Namn: Ulrica Järpehult.

Verksam som: Auktoriserad redovisningskonsult.

Ålder: 47 år.

Bor: På landet utanför Habo.

Familj: Man och två barn på åtta respektive fem år.

Intressen: Cykla mountainbike och läsa.

Favorituttryck: Allt löser sig, det omöjliga tar bara lite längre tid.

Drömmer om: Semester.

Inspireras av: Utmaningar.