Bittus Bengtsson, administratör på FARs medlemsservice.

Det är högtryck hos er på medlemsservice just nu, varför?

– Vi håller på med medlemsfaktureringen och då blir det alltid ett hårt tryck på oss. Först får byråerna ett faktureringsunderlag med uppgifter om alla på byrån som är medlemmar i FAR. Därefter är det ofta många ändringar som behöver göras. Det beror på att många glömmer att rapportera in ändringar under året, exempelvis om man har bytt arbetsgivare eller har lämnat branschen och inte längre kan vara medlem i FAR. De som inte ska vara medlemmar måste vi se till att få kontakt med, i och med att begäran om utträde måste göras personligen.

Så om man vill göra er glada ska man rapportera in alla förändringar löpande under året?

– Ja, vi skulle bli jätteglada om alla var noga med det! Men inte bara för vår skull. De som ska fortsätta att vara medlemmar i FAR men byter arbetsgivare riskerar exempelvis att gå miste om viktig information från FAR om de inte meddelar oss sin nya e-postadress.

Från och med årsskiftet förändrades modellen för medlemsavgiften för redovisningsbyråer. Får ni många frågor om det?

– Ja, vi får en hel del frågor om den. Nu betalar redovisningsbyråerna enligt samma modell som revisionsbyråerna, den så kallade komponent 2 (tidigare sekundärdelen) som baseras på antalet årsarbetande på byrån. Bland annat undrar man vad man får för avgiften och då informerar vi om den service redovisningskonsulterna får, exempelvis nu när Reko är på plats och kvalitetsarbetet pågår kontinuerligt. Dessutom har FAR utökat medlemsrådgivningen. De första åren var avgiften för redovisningsbyråer reducerad, men i och med avgiftsförändringen betalar revisions- och redovisningsbyråer avgift enligt samma modell.

Vad får ni annars för frågor?

– Frågorna är mycket säsongsbetonade. Exempelvis fick vi många frågor om försäkringar i januari när vi höll på att förnya försäkringarna. Annars får vi många frågor om utbildning, inte minst från redovisningskonsulter som undrar om en viss utbildning uppfyller de krav som ställs. När det gäller utbildningsfrågor har vi ett nära samarbete med dem som arbetar med utbildningsverksamheten på FAR Akademi.

Hur många medlemmar har ni kontakt med en genomsnittlig dag?

– Vanligtvis är det nog 10 till 20 medlemmar som hör av sig per dag. Men nu, när det är högtryck i och med medlemsfaktureringen så rasslar det till i mejlboxen hela tiden, och man hinner knappt avsluta ett telefonsamtal förrän det ringer igen.

Du verkar trivas på jobbet, varför?

– När en medlem hör av sig till oss är det ofta något han eller hon inte har förstått angående medlemskapet. Och då är det roligt att kunna hjälpa till genom att förklara eller ta fram de faktauppgifter som medlemmen behöver.

Pernilla Halling