Morgondagens redovisnings- och revisionsbransch är temat för årets branschdagar som äger rum 26–27 september.

– Det är viktigt att prata om vilka vägval FAR och branschen bör göra för att vi ska stå bättre rustade för framtiden, säger FARs generalsekreterare Dan Brännström.

Årets branschdagar hålls som vanligt i slutet av september, och i år är platsen Clarion Hotel på Arlanda. Programmet är späckat, och bland annat kommer Kairos Future att presentera en framtidsstudie med tänkbara scenarier för branschens utveckling. Studien, som tas fram i samarbete med FAR, utgör ett viktigt avstamp inför branschens fortsatta arbete med att möta och påverka framtiden.

– Tanken är att resultatet av framtidsstudien ska diskuteras på ett så kallat påverkanstorg. När vi fått en bild av vad vi kan förvänta oss de kommande 10–12 åren är det viktigt att prata om vilka vägval FAR och branschen bör göra, säger Dan Brännström.

Han poängterar att branschdagarna fyller en viktig funktion för alla som arbetar i branschen.

– FAR har skapat en mötesplats där medlemmarna kan träffas över byrågränserna. Tanken är också att våra olika professioner; revisorer, redovisningskonsulter och rådgivare, ska få tillfälle att diskutera de allra hetaste frågorna, säger Dan Brännström.

En utvärdering av fjolårets branschdagar visar att de fick mycket bra betyg av de cirka 350 deltagarna. Något som framför allt uppskattades var det stora utbudet av seminarier och möjligheten att träffa kollegor under avspända förhållanden.

Deltagarna fick också lämna en önskelista inför 2013 års branschdagar. På önskelistan dominerade i korthet följande förslag:

  • Fokusera mer på mindre och medelstora företag.

  • Fokusera mer på redovisning.

  • Öka fördjupningen inom olika ämnesområden.

  • Bjud in företrädare för regering, riksdag, Revisorsnämnden, Skatteverket, Bolagsverket.

Under årets branschdagar kommer ett stort antal seminarier att hållas, så det är inte bara framtidsfrågor och nätverkande som står på agendan. Den egna kompetensutvecklingen är ytterligare ett skäl att anmäla sig.

Årets seminarier omfattar ämnen som moms, skatt, redovisning och den framtida yrkesrollen för redovisningskonsulter liksom K2-revisionen. Seminarierna ger rätt till 14 vidareutbildningstimmar och alla deltagare får utbildningsintyg.

Den som vill anmäla sig till branschdagarna kan göra det genom att gå in på www.farakademi.se/branschdagarna. Där finns också utförligare information om programmet samt vad det kostar att delta.

Charlotta Danielsson