I dagarna får alla FAR-medlemmar som ska kvalitetskontrolleras ett brev från FAR. Och i höst är det dags för själva kontrollen.

Kontroll. Visst låter det tråkigt. Och lite jobbigt. Kanske dras tankarna till mindre positiva upplevelser.

Det ligger nog i vår natur, vi gillar inte att bli kontrollerade. Däremot tycker många av oss om när produkter och tjänster vi köper är kontrollerade. Då vet vi ju att vi får en viss kvalitet. Ta bara betydelsen av KRAV-märket vid val av livsmedel eller den trygghet det ger att veta att plattsättarens arbete kvalitetssäkras när man ska renovera sitt badrum.

Kanske är det just så man ska tänka när det är dags för kvalitetskontroll – att den innebär en konkurrensfördel. En godkänd kvalitetskontroll är ju ett kvitto på att man håller en hög nivå på sina tjänster. För kunden kan det vara svårt att avgöra tjänsternas kvalitet, och då är detta värdefullt. För då vet han eller hon att tjänsterna lever upp till höga kvalitetskrav och behöver inte fundera mer på det.

Balans har träffat FAR-medlemmar som blivit kvalitetskontrollerade för att ta del av deras erfarenheter. Visst har de känt oro och varit nervösa inför själva kontrolltillfället. Men de är samtidigt överens om att de inte skulle vilja vara utan kvalitetskontrollen. Eller som Kirsi Rönnlycke, auktoriserad redovisningskonsult med egen byrå, uttrycker det: ”Se inte kvalitetskontrollen som ett måste. Se den som en möjlighet för dig att bli bättre och effektivare”. Läs mer på sidorna 15–18.

Trevlig läsning!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se