I juni erbjuds en ny möjlighet att svara på IFACs Quick Poll – enkäten som fångar in synpunkter från mindre redovisnings- och revisionsföretag i hela världen.

– Detta är ett tillfälle att vara med och sätta Sverige på kartan, säger Mats Olsson, revisor på Adrian & Partners och Nordiska Revisorsförbundets (NRF) representant i IFACs Small and Medium Practices (SMP) Committee.

Quick Poll syftar till att ta temperaturen på de mindre företagen så att IFAC kan anpassa sitt policyarbete efter deras behov. Närmare 3.000 av FARs cirka 6.000 medlemmar tillhör målgruppen för enkäten, men intresset från svenska småbyråer har varit försvinnande litet. Mats Olsson har gjort till sin mission att väcka svenskarnas intresse.

– Vi kan ju inte räkna med att påverka särskilt mycket av utvecklingen inom IFAC om det inte kommer mer än en handfull svar från Sverige, säger han.

Genom att svara på Quick Poll kan man bland annat påverka de kommande årens dagordning i IAASB.

– Ska de utveckla nya och fler standarder, eller ska de underlätta implementeringen av de gamla först, är exempel på ett område som man kan och bör påverka, säger Mats Olsson.

Enkäten är öppen till 21 juni och finns på www.IFAC.SMPQuickPoll-May-June-2013.sgizmo.com/s3.

Rakel Lennartsson

IFAC – International Federation of Accountants

IAASB – International Auditing and Assurance Standards Board