Staten bör anpassa sin redovisning till internationell praxis och utveckla riskanalysen. Det är riksrevisorns huvudbudskap i sin revisionsrapport efter att ha granskat statens årsredovisning för 2012.

Den internationella statsskuldkrisen har medfört ett förnyat intresse för staternas årsredovisningar och i EU pågår en diskussion om behovet av en gemensam internationell standard för statlig redovisning, så kallad IPSAS eller EPSAS för euroområdet. Länderna har svårt att enas, men nu tycker riksrevisorn att Sverige ska gå före.

– På samma sätt som Sverige har varit en föregångare i Europa när det gällde utvecklingen av ett finanspolitiskt ramverk finns det anledning att driva utvecklingen även inom detta område, säger riksrevisor Claes Norgren.

Han menar att Sverige ligger långt framme när det gäller kvaliteten i den statliga finansiella rapporteringen, men att den behöver utvecklas.

– För staten återstår ett arbete med att anpassa den statliga redovisningen till internationell praxis, säger han.

Utöver anpassningen till internationell praxis vill riksrevisorn att staten ska utveckla riksanalysen. Jämfört med förra året har den blivit bättre, men det finns fortfarande utvecklingsbehov. ”Eftersom det handlar om stora belopp är det viktigt att prioritera denna utveckling och att ta fram analysmetoder”, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

Rakel Lennartsson

IPSAS – International Public Sector Accounting Standards

EPSAS – European Public Sector Accounting Standards