En statlig utredning har föreslagit att revisorn ska anmäla misstänkt brott mot näringsförbud. FAR protesterar och hoppas kunna påverka det kommande lagförslaget.

Utredningen om tillsyn och effektivitet (SOU 2012:84) som kom med sitt betänkande i december har bland annat haft till uppgift att lösa problemet med tillsynen över personer som fått näringsförbud. Utredningen föreslår att revisorn ska ha anmälningsplikt när det finns misstanke om att en person med näringsförbud agerar ”i kulisserna” i bolaget.

FAR varnar för konsekvenserna av att lägga vad som närmast kan beskrivas som ett tillsynsansvar på revisorn.

– Vi är rädda att det blir som att öppna en dammlucka. Fler myndigheter kan se en möjlighet att lägga ut sitt tillsynsansvar på revisorn, säger Fredrik Nydén, föreningsjurist på FAR.

Traditionellt sett har revisorn skyldighet att anmäla brott som i huvudsak är kopplade till bokföringen, såsom misstanke om ekonomisk brottslighet. Att låta FARs medlemmar bli allmänna tillsynsmän är en utveckling som branschorganisationen motsätter sig. Dessutom tror man inte att det aktuella förslaget är effektivt.

– Redan i dag finns det 140.000 aktiebolag som inte har någon revisor. Utredningens förslag kommer inte att leda till någon granskning alls av dessa bolag, säger Fredrik Nydén.

Risken för att personer som har näringsförbud och som bryter mot detta väljer bort revisionen är uppenbar.

– Förslaget riskerar därför att bli ett slag i luften, säger Fredrik Nydén.

Men tillsynen av personer som belagts med näringsförbud är ingen lätt fråga att lösa, varför risken är stor att politikerna ändå väljer att lägga ansvaret på revisorn. Förändringarna föreslås träda i kraft om ett år och en lagrådsremiss kan väntas under hösten. FAR kommer fortsätta att uppvakta politikerna i frågan.

– Självklart är det svårt för staten att kontrollera ett förbud som gäller något så diffust som att bedriva näringsverksamhet bakom en formell fasad men i och med att revisionsplikten är frivillig för de flesta företag är detta inte en framkomlig väg. I stället är risken stor att politikerna tror sig ha löst ett problem när de egentligen bara lurat sig själva, säger Fredrik Nydén.

Rakel Lennartsson