... till Elisabeth Åberg, CSR-utredare på fackförbundet Unionen, som gjort en genomgång av de största svenska företagens hållbarhetsredovisningar 2011.

”Redovisningen påverkar företagets styrning”

1 Varför har Unionen granskat hållbarbarhetsredovisningar?

– Hållbarhet och företagens sociala ansvar (CSR) handlar mycket om de anställdas villkor och fackliga rättigheter som är någonting vi arbetar med dagligen, så det är intressant för oss att se hur företagen rapporterar kring detta. Det finns också indikationer på att de sociala frågorna är eftersatta jämfört med exempelvis miljöfrågorna.

2 Hur gjorde du genomgången?

– Urvalet av de 25 största svenska företagen är baserat på omsättning och antal anställda i Sverige, samt Unionens medlemsantal. Jag har sedan tagit den sociala informationen i respektive företags hållbarhetsredovisning och sorterat in i en mall som bygger på Global Reporting Index (GRI). Men det finns viktiga sociala indikatorer som inte finns med i GRI-mallen.

3 Vad kom du fram till?

– Alla företag rapporterar sociala indikatorer och det är bra. Men det finns stora brister. Generellt sett är det för lite kvantifierbara uppgifter och mätbara mål. Om företagen tvingades sätta mål skulle de jobba mer med frågorna. En annan brist är att det rapporteras så lite från leverantörsledet.

4 Ni betonar fackliga rättigheter – är det företagens ansvar?

– Nej, det är inte företagens ansvar och det är heller inte önskvärt att det skulle vara det, för då skulle vi inte få fristående fackföreningar. Men företagen har ett ansvar om de går in på marknader där de anställdas rättigheter i praktiken är svaga. Då kan de underlätta organisering genom att tillåta fackliga representanter att komma in på arbetsplatsen, sätta upp information på anslagstavlan och liknande.

5 Kan redovisning vara ett verktyg för samhällsförändring?

– Att redovisa och kvantifiera målsättningar är ett viktigt verktyg när det gäller prioriteringar som ett företag måste göra. Det påverkar också hur man styr och arbetar med olika frågor i ett företag. Ur ett fackligt perspektiv är de viktigaste sociala indikatorerna organiseringsgraden och kollektivavtalstäckningen, men bara en tredjedel av de 25 största företagen rapporterar dessa data.

6 Vilken roll har revisorer och redovisningskonsulter?

– Jag tycker att branschen har ett ansvar att utveckla hållbarhetsredovisningen på det sociala området så att vi får mer kvantifierbara data, precis som i den finansiella redovisningen.

Rakel Lennartsson