I dagarna får du som ska kvalitetskontrolleras ett brev från FAR, och i höst sker själva granskningen. Det är alltså hög tid att börja tänka på kvalitetskontrollen. Genom att förbereda dig kan du undvika de vanligaste fallgroparna. En godkänd kvalitetskontroll blir sedan ett kvitto på att dina tjänster håller hög kvalitet och stärker dig i din yrkesroll.

”Kvalitetskontrollen en vidareutveckling”

Se inte på kvalitetskontrollen som ett måste. Se den som en möjlighet för dig att bli bättre och effektivare.

Rådet kommer från Kirsi Rönnlycke, auktoriserad redovisningskonsult, som blivit kvalitetskontrollerad.

Efter att ha arbetat som revisorsassistent och redovisningskonsult känner Kirsi Rönnlycke, som driver Reco Kirsi Rönnlycke AB i Stockholm, att hon är van vid att det hon gör granskas.

– För mig handlar kvalitetskontrollen om ett tillfälle att kunna ta emot konstruktiv kritik och en chans att lära mig något, säger hon.

Hon genomgick kvalitetskontrollen 2011, då hon varit verksam i knappt ett år. Hennes första tanke var om hon hunnit få allt på plats. Eftersom hon är ensam på byrån så var hon också ensam om att bli granskad.

– Först blev jag lite stressad och tänkte: hjälp, kommer jag att klara det. Men sedan insåg jag att om jag inte blir godkänd direkt då får jag ju hjälp med att se vad som behöver förbättras. Då kändes det bättre, berättar hon.

Inför kvalitetskontrollen fick hon chans att förbereda sig då kontrollanten i förväg skickat över checklistorna. Kirsi Rönnlycke läste också på om kvalitetskontrollen på FARs hemsida, något hon rekommenderar andra att göra.

– Jag ville veta vad det innebar att bli kontrollerad och på hemsidan fanns mycket bra information som var lätt att ta till sig, säger hon.

Kirsi upplevde också att hon hade en mycket bra dialog med sin kontrollant, och hon passade själv på att ställa en hel del frågor under kvalitetskontrollen.

– Eftersom kontrollanten var hos mig en hel dag gjorde jag det till en utbildningsdag för mig själv. Jag utnyttjade tiden väl för att ta del av hans erfarenheter och kunskap, säger hon.

Charlotta Danielsson