Som kvalitetskontrollant känner Michael Ottosson, godkänd revisor vid Revisorsringen i Eslöv AB, att han gör stor nytta.

– Många revisorer, inklusive jag själv, går på kurser och träffar kollegor men vi pratar inte så mycket om praktisk revision, hantering av programvaror och så vidare. Jag känner att jag lär mig mycket när jag är ute och gör kontroller och jag får samtidigt möjlighet att träffa kollegor och dela med mig av mina erfarenheter, säger han.

Han upplever att de allra flesta som blir kvalitetskontrollerade nu för tiden är väl förberedda och införstådda med vad kvalitetskontrollen handlar om. Till hjälp finns checklistor och manualer på FARs hemsida.

– Är man osäker inför en kvalitetskontroll brukar jag rekommendera att man går in på FARs hemsida och tittar på materialet som finns där och gör ett självtest. Det är ju bara att hämta checklistorna och manualerna och titta igenom dem, så får man en känsla för hur man ligger till, säger han.

För att upprätthålla ett förtroende gentemot omvärlden måste kvalitetskontrollen vara en självklar del av revisorns arbete och en kontinuerlig avstämning för att se att man jobbar rätt.

Charlotta Danielsson