1. Urval görs – På våren gör FARs kvalitetssekretariat ett urval av vilka som ska kontrolleras. Kontrollerna sker sedan på hösten.

  2. Kontrollanterna får veta vilka de ska kontrollera – Om kontrollanten bedömer att det föreligger jäv i något ärende ska detta meddelas till kvalitetssekretariatet.

  3. Informationsbrev till den som ska kontrolleras – Före sommaren får alla som ska kontrolleras ett brev där det framgår vem som blivit utsedd till kontrollant. Om du som ska kontrolleras bedömer att det föreligger jäv ska du meddela detta till kvalitetssekretariatet. Kontrollantens arvode och kostander betalas alltid av det företag där den kontrollerade är anställd. Kontrollanten ska underteckna en uppdragsbekräftelse och denna ska godkännas av företaget. Det för att säkerställa att uppdraget kan utföras enligt de krav som kvalitetsnämnden ställer.

  4. Kvalitetskontrollen genomförs – Kontrollen genomförs någon gång under perioden 1 september–31 december.

  5. Rapportering till kontrollerad – När kontrollen är utförd sammanställer kontrollanten en rapport som skickas till företagsledningen för det kontrollerade företaget, som har två veckor på sig att lämna synpunkter. Sedan skickar kontrollanten rapporten och kontrollmaterialet till kvalitetssekretariatet.

  6. FARs kvalitetssekretariat bereder ärendet – Vid behov kan kvalitetssekretariatet återkomma till kontrollanten eller till den som blivit kontrollerad för kompletterande frågor.

  7. Kvalitetsnämnden fattar beslut – Nämnden behandlar kontrollärenden i den takt de kommer in till kvalitetssekretariatet och blir klara för beslut. Kvalitetsnämnden kan även besluta om en kompletterande kontroll. Om kompletterande information behövs bordläggs ärendet till nästa sammanträde.

  8. Beslutsbrev till den som kontrollerats – Kvalitetssekretariatet skickar efter nämndens sammanträde ut ett brev med information om kvalitetsnämndens beslut.