Nina Storm vill inte granska vad någon annan gjort

Nina Storm gick från vikarie till redovisningsledare med ansvar för 18 personer. Hennes medarbetare på Grant Thornton i Umeå har alla som mål att bli auktoriserade redovisningskonsulter.

Du har jobbat med både redovisning och revision, vilka fördelar finns med det?

– Jag har tidigare jobbat ungefär hälften-hälften med redovisning och revision. Det är en fördel att förstå båda sidorna. Nya revisorsassistenter får också redovisningsuppgifter, för om man ska kunna granska ett bokslut måste man förstå hur ett bokslut upprättas. Och för oss som upprättar bokslut är det en fördel att ha jobbat med revision eftersom vi då vet vad som kommer att granskas och vilka underlag vi ska bifoga.

Nu fokuserar du på redovisningen, varför?

– Jag vill göra jobbet själv, jag vill inte granska det någon annan har gjort. Jag gillar att grotta ned mig i problem och finna lösningar, men också att träffa kunder och lägga upp rutiner som effektiviserar redovisningen och frigör tid för kunden. Som redovisningskonsult kan jag ge råd och komma med tips och idéer löpande under året i och med att jag träffar kunderna nästan varje månad.

Vad betyder titeln auktoriserad redovisningskonsult för dig?

– Målet är att alla redovisningsassistenter här ska bli auktoriserade redovisningskonsulter. Jag tycker att det är självklart att ha ett mål och något att sikta på. Jag tror att de flesta kommer att vilja det. När jag tittar tillbaka på de utvecklingssamtal jag har haft säger nästan alla att de vill bli konsulter. Det är positivt för yrket att det nu finns en karriärväg även inom redovisning.

Fler revisorer sadlar om, vad beror det på?

– I mitt team finns revisorsassistenter som sadlat om till redovisning och ekonomiservice. Jag tror inte att det beror på slopandet av revisionsplikten, utan vad man har lust till, att man vill jobba med redovisning för att man tycker att det är kul.

Hur är din drömkund?

– Drömmen är en kund som är framåt. Alla är ju inte det och jag kan ha förståelse för att exempelvis ny teknik kan vara skrämmande. Inställningen varierar från kund till kund, så det är något man får känna av och ta stegvis. Alla kunder är unika och förmodligen är det blandningen som är rolig, men det kan naturligtvis vara en utmaning att möta de här kunderna som är lite ängsliga för nyheter.

Apropå nyheter, vad väljer ni mellan K2 och K3?

– Vi har kapacitet för båda och det är kunden som väljer med stöd av oss.

Hur kom det sig att du blev redovisningskonsult, från början?

– Jag hade precis tagit studenten när min kompis ringde och frågade om jag kunde vikariera för henne eftersom hon skulle ha barn. Sedan 1989 har jag jobbat inom Tönnerviksgruppen som senare namnändrades till Tönnerviks och 1998 blev uppköpt av Grant Thornton. Det var positivt för min karriär och så småningom blev jag redovisningsledare. I dag är vi 18 personer i gruppen. Varje kontor har en redovisningsledare och tillsammans ingår vi i ett nätverk för erfarenhetsutbyte kring ledarskap och rutiner.

Rakel Lennartsson

Namn: Nina Storm.

Verksam som: Auktoriserad redovisningskonsult.

Ålder: Född 1967.

Bor: Tavelsjö.

Familj: Man och en dotter.

Utbildning: 3-årig ekonomisk gymnasieutbildning, SRFs auktorisationsutbildning (på distans, fem ämnen).

Drömmer om: Just nu sol och värme.

Inspireras av: Människor i min vardag som är engagerade.