Kristina Lilja och Johan Rippe. Det är de nya ordförandena för sektionerna Redovisning respektive Revision.

Sedan 1 maj har FAR en ny sektionsindelning. De fyra sektionerna Redovisning, Revision, Rådgivning och Skatt har ersatt de tidigare sektionerna. Alla redovisningskonsulter tillhör sektionen Redovisning och revisorerna tillhör Revision och den som vill byta sektionstillhörighet har möjlighet att göra det. Skatterådgivarna och övriga rådgivare påverkas inte av förändringen av sektionsindelningen.

Kristina Lilja har utsetts till ny ordförande i styrgruppen för sektionen Redovisning. Hon ingår i dag i FARs disciplinnämnd och var med och tog fram den första versionen av Reko. Hon har dessutom genomfört ett femtiotal auktorisationsdagar för redovisningskonsulter i FARs regi.

Vad lockar dig med ditt nya uppdrag?

– Det är möjligheten att utveckla och tydliggöra yrkesrollen auktoriserad redovisningskonsult och redovisningstjänsterna, säger Kristina Lilja.

Steg ett blir att bilda en styrgrupp för den nya sektionen.

– I min nya roll inom FAR vill jag vara lyhörd och lyssna av hur medlemmarna känner och vilka behov som finns. Vi fortsätter att utveckla god yrkessed genom Reko i samarbete med SRF, säger hon.

Att tydliggöra yrkesrollen auktoriserad redovisningskonsult och de tjänster som en redoisningskonsult utför är en viktig fråga, menar Kristina Lilja. Hon vill också fokusera på utvecklingen av nya tjänster och påverka lagstiftare och normgivare att anpassa lagar och regler till den nya tekniken.

Johan Rippe är ordförande för sektionen Revision. Han hoppas att revisorerna kommer att märka av förändringen genom att det blir tydligare vika frågor FAR driver och vad som prioriteras.

– Jag kommer att prata med många medlemmar för att höra vilka områden som bör vara prioriterade. Aktuella frågor är hur professionens status kan höjas, att se över utbildningskrav, auktorisation och vilken nivå proven ska ligga på, de utmaningar som en eventuell höjning av gränsvärdena för revisionsplikt medför för i synnerhet mindre byråer samt hur man gör en ISA-revision i mindre bolag, säger Johan Rippe.

Charlotta Danielsson