Hösten är här. Och med laddade batterier efter sommarledigheten är det många som nu är sugna på förändring, som att byta jobb eller ta sig an nya utmaningar på sin nuvarande arbetsplats. Kanske är det också läge att krydda cv:t med en kompetenshöjande utbildning? Den här typen av förändringar sker uteslutande i en positiv anda, helt enkelt för att man själv har initierat dem.

Men förändringar kan också upplevas som hotfulla. Särskilt om de är oväntade och kommer utan att man har möjlighet att påverka. Revisions- och rådgivningsbranschen har präglats av stora förändringar de senaste åren, inte minst genom slopandet av revisionsplikten för mindre bolag. Och medan en del ligger steget före och har anpassat sin verksamhet efter den nya spelplanen tycker andra fortfarande att det ”var bättre förr”.

En som kan det här med förändringar är Moderaternas tidigare partisekreterare Per Schlingmann. Tillsammans med Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Sven-Otto Littorin drev han det framgångsrika förändringarbete som utmynnade i Nya Moderaterna. Balans har träffat honom för att prata om hur man navigerar i en föränderlig värld. För förändringar kan vara urjobbiga, det tror jag de flesta kan skriva under på. Men är man förberedd är man i alla fall bättre rustad att möta dem. Och kanske finns det faktiskt möjligheter i det som vid en första anblick såg mörkt och dystert ut? Läs intervjun med Per Schlingmann på sidan 18–24.

Och just det, apropå förändringar ... Vi på Balansredaktionen är också sugna på förändring. Nästa nummer kommer att se annorlunda ut, både till form och innehåll. Och att förändringen sker nu är knappast en slump. Det är ju höst!

Men till dess

– trevlig läsning!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se