Den nya revisionsberättelsen ska förse marknaden med mer information och återupprätta förtroendet för branschen. Men kritiska röster befarar att informationsmängden kommer att dra med sig nya tolkningsproblem.

2014 kommer en ny internationell standard som revolutionerar revisorns rapportering. Förslaget som har beretts inom International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) är nu ute på en sista remissrunda. Bo Hjalmarsson, ordförande i FAR:s policygrupp för revision, menar att huvuddragen redan är klara.

– Detta har varit en prioriterad fråga för IAASB som har lyckats uppnå en tillräckligt bred acceptens runtom i världen för att man nu ska kunna räkna med att ändringarna går igenom, säger han.

Den nya revisionsberättelsen markerar ett systemskifte, från standardiserat till individualiserat och mer utrymme för revisorns bedömningar. Enligt IAASB är förändringarna avgörande för yrkets framtid och en åtgärd för att återupprätta förtroendet för branschen efter finanskrisen. Samtidigt berör förändringarna i princip bara börsbolagsrevisorer.

Sverige är bland de länder som har störst beredskap för förändringarna, tror Bo Hjalmarsson.

– Sverige är ett av få länder där revisorn håller tal på bolagsstämman. I ett bra tal tar revisorn upp vad som varit viktigt i årets revision och det är vad IAASB nu vill att börsrevisorerna ska göra i revisionsberättelsen, säger han.

Även om revisorerna i de mindre företagen inte kommer att beröras hörs kritiska röster från deras företrädare.

– Syftet med den nya revisionsberättelsen är att minska förväntningsgapet men effekten kan lika gärna bli den motsatta. Användarna kan få svårt att se skogen för alla träd, och flera remissinstanser, däribland FAR, har särskilt flaggat för riskerna med hanteringen av ”going concern” i den nya avrapporteringen, säger Mats Olsson som är FAR:s representant i IFAC:s SMP-kommitté.

Han ser även problem om onoterade bolag frivilligt får tillämpa de nya reglerna.

– Det kan komma att leda till minskad jämförbarhet för bolag i SME-segmentet samt riskerar dessutom att leda till snedvridande konkurrenseffekter mellan stora respektive små och medelstora byråer, säger Mats Olsson.

Trots revolutionerande inslag, har den nya revisionsberättelsen inte vållat någon större debatt i Sverige. Både Bo Hjalmarsson och Mats Olsson är av uppfattningen att det liggande förslaget i huvudsak kommer att antas. Remisstiden pågår till 22 november.

Rakel Lennartsson