Redovisningen i Prosolvia stred mot god redovisningssed. Det slår Hovrätten för Västra Sverige fast och utdömer ett rekordskadestånd. PwC och den ansvarige revisorn ska betala närmare en miljard kronor.

Ett skadestånd på 890 miljoner kronor och rättegångskostnader som uppgår till sammanlagt cirka 112 miljoner kronor, alltså sammantaget en miljard kronor. Det är facit efter den tolv år långa tvisten mellan PwC och Prosolvias konkursbo.

Tingsrätten kom fram till att redovisningen stred mot god redovisningssed, samt att revisionen och förvaltningen var vårdslös. Rätten fann dock inte att det fanns ett skadeståndsgrundande orsakssamband mellan den oaktsamma revisionen och skadan.

Men hovrätten gör en annan bedömning. Det finns ett tillräckligt orsakssamband mellan revisorernas oaktsamhet och skadan. Den skada som ska ersättas av revisorerna är dels bristen i Prosolviabolagens konkurser, dels förlorade rörelsevärden, enligt hovrätten.

– Om domen vinner laga kraft kan den innebära ett paradigmskifte när det gäller synen på revision och där ansvaret av verksamhet alltmer förflyttas från den egna styrelsen till en extern revisor. Det är också orimligt att revisorn nu anses som ansvarig under samma förutsättningar som två domstolar tidigare har ansett inte ska föranleda något ansvar, säger Peter Clemedtson, styrelseordförande för PwC.

PwC har beslutat att överklaga domen.

– Det finns starka skäl att få denna dom prövad i Högsta Domstolen. Vi är övertygade om att vi har rätt och kommer således att agera därefter. Hovrätten har uppenbarligen gjort ett antal antaganden som inte har grund vare sig i rättspraxis eller i lagstiftning och som har avgörande betydelse för utfallet av målet, säger Peter Clemedtson.

Charlotta Danielsson

Hovrätten för Västra Sverige, mål nr T 4207–10