Det är inte längre möjligt att dömas för skattebrott och få skattetillägg för samma gärning. Det står klart sedan Högsta domstolen satt ner foten i frågan.

Konsekvensen blir att Skatteverket brottsanmäler i mindre utsträckning än tidigare.

I juni i år stod det klart. Det svenska skattesystemet var inte förenligt med Europakonventionen. Högsta domstolen meddelade 13 juni att en person som påförts skattetillägg i skatteförfarandet inte får åtalas för ett skattebrott som avser samma oriktiga uppgift.

Domen i Högsta domstolen har fått konsekvenser. Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten har diskuterat frågan och hur myndigheterna nu ska förhålla sig. På Ekobrottsmyndigheten har man tillsatt en grupp bestående av åklagare och administrativ personal för att identifiera de ärenden där det kan finnas skäl att vidta rättelse. Det handlar om mer än 1000 ärenden och hur många av dessa som kräver åtgärder är ännu inte helt klart. Prioriterade grupper är de som redan avtjänar fängelsestraff för skattebrott.

Högsta domstolen har behandlat frågan om resning och kommit fram till att skattetillägget och skattebrottet måste gälla en och samma person, samt avse samma gärning. Skatteverket måste också ha beslutat att påföra skattetillägget innan åtal väcktes för att resning ska kunna beviljas. Domen måste också ha meddelats efter 10 februari 2009.

Även på Skatteverket har man påverkats konkret efter domen. Olle Sundin, rättslig expert på Skatteverket, konstaterar att konsekvensen är att gränserna för när Skatteverket brottsanmäler har höjts i de fall förbudet mot dubbelbestraffning aktualiseras.

– Tidigare har vi brottsanmält så snart det funnits misstanke om skattebrott, nu gör vi det endast när det är frågan om grövre överträdelser. HD:s beslut kommer därför medföra att antalet brottsanmälningar minskar, säger han.

Olle Sundin framhåller dock att de flesta ärenden där det finns misstanke om brott inte berörs av förbudet och i de fallen påförs skattetillägg och brottsanmäls det i samma omfattning som tidigare.

9 september kommer en utredning om hur rättssäkerheten i vissa delar av skatteförfarandet kan stärkas ytterligare att presenteras. I den utredningen finns även frågan om dubbelbestraffningen och skattetilläggen med.

Charlotta Danielsson