... till Pernilla Broberg som nyligen disputerade med avhandlingen ”The Auditor at Work”, vid School of Economics and Management vid Lunds universitet.

”Revision är kommunikation”

1 I din forskning intresserar du dig för vad revisorer gör, varför?

– Från början ville jag undersöka hur revisorer hanterar den tilltagande regleringen av yrket. Men när jag började utforska detta närmare insåg jag att det saknades en grundläggande förståelse för vad en revisor gör. Mycket forskning på området är normativ och handlar om vad revision borde eller kan vara. Jag bestämde mig för att i stället göra en deskriptiv studie om yrkesrollen – vad gör en revisor på jobbet?

2 Vad har du kommit fram till?

– Det mest överraskande var kanske att revision handlar så lite om siffror. Många kopplar det till bokföring, men revision handlar om att lära känna företaget och förstå dess strategi och målsättning. Den vanligaste aktiviteten i revisorers dagliga arbete är kommunikation. I min undersökning har jag även sett en tendens till ökad kommersialisering. Jag säger inte att det är dåligt, men revisorn är väldigt affärsinriktad.

3 Hur ser du på den förändrade revisorsrollen?

– Många talar om att den ökande regleringen med exempelvis omfattande dokumentationskrav har skett på bekostnad av den professionella bedömningen. Men när revisorn får vara mer affärsinriktad leder det till fler egna beslut och ett större utrymme för professionell bedömning. Jag ser inte heller att struktur nödvändigtvis måste innebära mindre professionell bedömning, utan att denna i stället görs inom ramen för regelstrukturen – jag kallar det för strukturerade bedömningar.

4 På vems uppdrag arbetar revisorer i dag?

– Den traditionella bilden är att revisorer finns där för ägarna och andra intressenter, men i mina observationer och i de intervjuer jag gjort med revisorer som är anställda inom Big 4 har jag fått en helt annan bild. De betraktar sina klienter som kunder och har fokus på att behålla och skaffa nya kunder. Nackdelen med detta är att det utarmar revisionens funktion. Fördelen är att det kan hjälpa företagen att bli bättre. Mitt intryck är att revisorer gör ett bra arbete, men den bild som finns av vad en revisor gör behöver uppdateras.

5 Du har intervjuat många revisorer – vad utmärker gruppen?

– Jag har intervjuat personer som är anställda vid de största revisionsbyråerna. Det syns och märks att de är anställda på stora företag; de känns som representanter för det stora företaget. Utmärkande för samtliga är att de är otroligt kunniga.

Rakel Lennartsson