En betydande skattebas på väg att erodera och risk för sänkt legitimitet i skattesystemet. Det var regeringens huvudsakliga skäl att gå vidare med 3:12-förslaget trots den massiva kritiken.

– En liten krets av väldigt speciella bolag har kunnat utnyttja det här mycket kraftigt och därmed få väldigt stora skattelättnader, säger Anders Borg i samband med presentationen av det 3:12-förslag som regeringen la i höstbudgeten 18 september.

Den lilla kretsen består enligt finansdepartementet av cirka 3.600 personer som med dagens 3:12-regler har fått en sammanlagd skattelättnad på 650 miljoner kronor per år. Det handlar om revisionsbyråer och andra liknande konsultbolag, som enligt Anders Borg har anpassat sin företagsmodell efter 3:12-reglerna.

– Vi måste hela tiden se över skattesystemet så att vi inte får enskilda branscher eller företagstyper som drar iväg med skattedrivna upplägg som inte har sin logik i en affärsidé utan i att man anpassar sig till skattesystemet, säger Anders Borg.

De nya 3:12-reglerna slår framför allt mot revisionsbyråer och liknande bolagsmodeller, vilket också var syftet med regeringens reform. Däremot har regeringen tagit till sig av den kritik som kommit från vad Anders Borg benämner ”normala företagare”. Dessa har påtalat att ett löneuttagskrav skulle kunna motverka deras vilja att anställa.

– Vi är en företagarregering och vi vill ju förbättra skattereglerna, säger Anders Borg.

Att slopa löneuttagsregeln var även en eftergift till Lagrådet.

– Vi delar egentligen inte Lagrådets kritik men när Lagrådet framför en så pass kraftig invändning som att vi inte bör gå vidare med ett lagförslag, då går vi inte vidare med hela lagförslaget, säger Anders Borg.

Regeringen backade alltså om löneuttagskravet men stod fast vid kapitalandelskravet på fyra procent. Det senare har kritiserats för att skapa godtyckliga tröskeleffekter och snedvrida konkurrensen. Revisions- och rådgivningsbranschen har varnat för att regeln kan leda till omstruktureringar av företag.

– Det kommer vi att utvärdera löpande. Ser vi i större utsträckning revisionsbyråer och andra göra om sitt bolag för att ligga kvar på den här skatten då kommer vi att förändra reglerna, säger Anders Borg.

Rakel Lennartsson

Mer om 3:12: läs vad debattpanelen tycker. Vid den här tidningens pressläggning var budgeten ännu inte presenterad i sin helhet. Följ senaste nytt i 3:12-frågan på far.se

Fakta

Dessa skärpningar innebär förändringen

  • Krav på 4 procents ägarandel (kapitalandelskrav).

  • Tak för det lönebaserade utrymmet motsvarande 50 gånger sin egen eller närståendes lön.

  • Definition av dotterföretag för att undvika att 4-procentregeln kringgås.

Fakta

Dessa förbättringar innebär förändringen

  • Det lönebaserade utrymmet höjs från 25 till 50 procent av löneunderlaget.

  • Det högsta löneuttagskravet sänks till 9,6 inkomstbasbelopp, från och med 2016.

  • Förändringarna gäller från årsskiftet.