Det är fortfarande möjligt att revisionspaketet blir klart före årsskiftet. Men för detta krävs att ordförandelandet Litauen har ett förhandlingsmandat inom kort.

De senaste veckorna har det pågått ett intensivt förhandlingsspel om EU:s stora lagstiftningsprojekt på revisionsområdet, det så kallade revisionspaketet. 11 september skulle medlemsstaterna ha enats om ett förhandlingsmandat, som ordförandelandet Litauen kan utgå från i de fortsatta förhandlingarna med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Men motsättningarna var för många och i stället för en kompromiss fick tjänstemännen ett stort antal blockerade positioner med sig från förhandlingsbordet.

– Det är inte bara dåligt att förhandlingarna drar ut på tiden, med mer tid kan vi kanske lyckas att få texten lite bättre, säger Adrian Engman, rättsråd vid Svenska representationen i Bryssel.

Vid den här tidningens pressläggning var förhandlingarna fortfarande inne i ett intensivt skede och Adrian Engman vill inte avslöja hur man tänker i en eventuell kohandel.

– Alla de stora frågorna är oerhört viktiga och besvärliga, Sverige prioriterar allihop, säger han.

De stora stridsfrågorna är:

  • Byrårotationen

  • Förbud mot vissa tjänster

  • Tillsynen

– Generellt sett har det hos andra länder blivit en acceptans för byrårotation och begränsning av möjligheten att tillhandahålla vissa tjänster, så på dessa punkter har förhandlingarna snarare kretsat kring tillämpningsområdet och olika tids- och beloppsgränser, berättar Adrian Engman.

I andra frågor, som exempelvis tillsynen, har läget varit helt blockerat. Några länder vill absolut att European Securities and Markets Authority (ESMA) ska sköta tillsynen, medan andra, som exempelvis Sverige, säger absolut nej.

Frågor om revision beslutas med kvalificerad majoritet, vilket innebär att en mindre grupp medlemsländer kan blockera en fråga. Detta har också skett med många av de kontroversiella frågorna i revisionspaketet.

Sverige hör till förslagets skarpaste kritiker. I ett känsligt förhandlingsläge vill regeringens representanter inte uttala sig närmare om olika allianser. Men det är känt sedan tidigare att Storbritannien, Tyskland och Polen delar Sveriges kritiska syn på det förslag som ursprungligen kom från den franska kommissionären Michel Barnier.

– Vi har fått en del stöd, men inte av tillräckligt många för att det ska kännas realistiskt att vi får igenom alla våra ståndpunkter, även om vi fortsätter att driva dem, säger Adrian Engman.

Sverige har bland annat drivit linjen att de strängaste förslagen bara ska omfatta finansiella företag och att samtliga artiklar ska ligga inom ramen för direktivet, vilket innebär att man motsätter sig en förordning (enkelt uttryck en strängare form av EU-lagstiftning).

När medlemsstaterna har enats sinsemellan vidtar förhandlingar med EU-parlamentet.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Revisionslagstiftning i EU

De 28 medlemsstaterna fattar beslut med kvalificerad majoritet.

EU-parlamentet har medbestämmanderätt.

När medlemsstaterna har enats om en gemensam linje vidtar förhandling med EU-parlamentet. Även EU-kommissionen deltar. Detta kallas trilog.