Hösten 2010 var Carolina Neurath ett rött skynke för många revisorer. Artikelserien i Svenska Dagbladet tvingade revisorerna ut i rampljuset och fick Skatteverket att rikta sökarljuset mot de stora revisionsbyråerna.

Din granskning av revisions- och rådgivningsbranschen har lett till upptaxeringar och lagskärpningar. Hur mycket makt har du?

– Uppenbarligen har jag makt när mina kollegor och jag får fram sådana uppgifter som kan påverka beslutsfattare. När du skriver krönikor kan du också få stort genomslag, på nätet och i sociala medier, men jag skulle säga att själva granskningen och resultatet av granskningen har mer inflytande än jag som person.

Många i branschen blev upprörda över er granskning:

– Jag har förstått det, men det var inte så många som hörde av sig personligen. Reaktionerna kan delas upp i två kategorier: de som skickade personliga mail var nästan bara positiva. De anonyma läsarkommentarerna på nätet däremot var sjukt aggressiva. Några av de värsta kollade tidningen upp och de flesta kunde härledas till en av de största revisionsbyråernas huvudkontor.

Hur är din relation till branschen i dag?

– I dag har jag bra kontakt med många i branschen, jag har ätit lunch med ledande personer och hör ibland av Dan Brännström på twitter. Jag tror att det flesta har en professionell syn och förstår att jag bara gör mitt jobb, precis som revisorerna gör när de granskar bolagen.

Det kan vara svårt att hävda sig som ung kvinna i en mansdominerad värld, men kan du också använda det som en fördel?

– Även om det vore möjligt så tror jag att jag har förlorat den fördelen. De flesta vet vad jag gör och har respekt för mitt yrke, så det är nog få som pratar med mig i tron att jag är ofarlig. Däremot är det mycket lättare att få till möten nu när jag har blivit etablerad. Fler vill prata med mig nu, och fler vågar eftersom de vet att jag inte röjer mina källor. Jag har ett stort förtroende, men fallhöjden är ju också högre – skulle jag råka läcka något raseras hela förtroendet, så det får inte hända.

Du skrev boken om HQ. Vad skriver du om här näst?

– Jag har precis tagit några månaders tjänstledigt för att skriva en bok om rikskapitalisterna tillsammans med min kollega Jan Almeling. Boken beräknas att komma ut om ett år.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Carolina Neurath

Ålder: 27 år.

Yrke: Journalist och författare.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo med Niclas Engsäll, två bonusbarn, mamma, pappa, lillebror.

Aktuell: Varit sommarvärd i P1 sommaren 2013. Författare till Den stora bankhärvan om HQ. Har vunnit Stora journalistpriset, Guldspaden och utsetts till bästa ekonomijournalist (2012).

Antingen eller:

Börja tidigt | Jobba sent

Uppklätt | Casual

Äventyr | Lugn

Spara | Investera

Fredagsmys | Aw

Samarbete | Ensamvarg