I oktober enades medlemsstaterna om en kompromiss och trepartssamtalen med Europaparlamentet inleddes. Förhandlingarna om revisionspaketet har därmed gått in i ett slutskede.

Enligt Catarina Olsson, ämnessakkunnig på justitiedepartementet, är det inte för sent att påverka revisionspaketet.

– Det är viktigt att berörda parter aktivt påverkar och informerar parlamentarikerna. Där har FAR gjort ett jättebra arbete, säger Catarina Olsson.

EU:s revisionspaket har varit kontroversiellt sedan Michel Barnier, kommissionär för inre marknaden och tjänster, för två år sedan presenterade det första utkastet.

Tre frågor har stått i centrum för debatten: byrårotationen, tillsynen och andra tjänster, det vill säga i hur stor omfattning revisorer ska få sälja andra konsulttjänster till revisionskunder.

Svenska regeringen har haft två övergripande mål i förhandlingarna. Det ena har varit att de strängaste reglerna ska gälla enbart för finansiella företag. Det andra att hela förslaget ska antas som ett direktiv (i stället för en förordning).

Hur mycket har Sverige lyckats påverka?

– Kompromissförslaget som det ser ut nu är inte detsamma som det Europeiska kommissionen la fram från början. Vi har lyckats få många ändringar i vår riktning, men vi har fortfarande utmaningar framför oss, säger Catarina Olsson.

I det som läckt ut om den kompromiss som medlemsstaterna enades om 4 oktober, syns vissa spår av Sveriges påverkan. Bland annat görs när det gäller byrårotation en skillnad mellan finansiella företag och noterade företag som inte är finansiella företag. I förslaget blir det 15 år för de finansiella företagen, medan de övriga får 20 år. Därtill har ett antal av förslagen flyttats från förordningen till direktivet, som medger mer av nationell anpassning i själva genomförandet.

– Vi har verkat för att det ska bli så stort utrymme som möjligt för medlemsstaterna, säger Catarina Olsson.

Balans har tidigare rapporterat att tillsynen var en av de frågor som blockerade förhandlingarna mellan medlemsstaterna. Frågan löstes till slut genom att medlemsstaterna ”uppfann” ett nytt samarbetsorgan, så kallade Committee of European Auditing Oversight Bodies (CEAOB) som är en utveckling av det samarbete för europeiska tillsynsmyndigheter som redan funnits inom ramen för European Group of Auditors’ Oversight Bodies (EGAOB).

Senast i april 2014 måste EU-parlamentet rösta om revisionspaketet ska kunna antas innan valet till EU-parlamentet i maj nästa år. Enligt nuvarande tidplan är datum för omröstning i EU-parlamentet satt till 3 februari 2014.

Rakel Lennartsson

FAKTA:

Medlemsstaternas kompromissförslag

BYRÅROTATION vart 10:e år för företag av allmänt intresse.

MED MÖJLIG förlängning till:

  • vart 15:e år för de finansiella företagen.

  • vart 20:e år för övriga börsbolag.

SVART LISTA för förbjudna tjänster.

CEAOB blir samarbetsorgan på EU-nivå.