BEHOVET AV PERSONAL förändras när programvaror sköter allt fler av arbetsuppgifterna. Hur ska branschen hantera automationen och de förändrade krav som ställs?

Fler it-tekniker och analytiker på byråerna är några lösningar som föreslås under ett så kallat påverkanstorg på branschdagarna.

På borden ligger stora dialogdukar med fyra frågeställningar. Frågorna rör sådant som automationen inom branschen, revisionens relevans, hur branschen ska definieras i framtiden och hur revisorerna, redovisningskonsulterna och rådgivarna ska bli bättre på att kommunicera vad de faktiskt gör. Allt sådant som tas upp som framtida utmaningar i den framtidsstudie Kairos Future tagit fram på uppdrag av FAR.

DIALOGDUKARNA FUNGERAR SOM underlag för diskussionen och indelade i mindre grupper har alla chansen att utveckla sina tankar om förändringarna som branschen står inför.

– I och med att mer och mer automatiseras kommer utbildningen på skolorna att förändras. Jag tror att vi kommer att få ser mer av it och teknik på ekonomiutbildningarna. Det behövs fler med it-kompetens för att kunna analysera och kontrollera materialet som kommer in, säger Torun Ljungström, godkänd revisor och auktoriserad redovisningskonsult från Ekonomicentrum i Alingsås.

Vid bordet där hon sitter böljar diskussionerna fram och tillbaka men de flesta är eniga. Arbetsuppgifterna kommer att förändras och det kommer att påverka både utbildningarna och yrkesrollerna.

– De junioras arbetsuppgifter förändras och en annan teknisk och analytisk kunskap krävs. Branschen bör verka för att bredda utbildningarna, säger Gunilla Svedberg, auktoriserad revisor och auktoriserad redovisningskonsult från iRevision i Göteborg.

Att branschen måste bli bättre på att berätta vad den gör är deltagarna också överens om. Lämna skrivbordet och se verkligheten, våga kräva att kunderna har ordning på sina saker och var tydlig med varför det är viktigt, är några synpunkter som framkommer. En annan är att bilden av revisorn måste ändras. Den bild media sprider stämmer inte alltid med verkligheten och där har branschen ett viktigt uppdrag, konstaterar deltagarna i diskussionen.

I diskussionen om revisionens relevans återkommer deltagarna till den frivilliga revisionen.

– Vi pratar om hur vi ska göra revisionen relevant, men måste den verkligen vara relevant för alla? Revisionen bör vara efterfrågestyrd och vi bör satsa på att utveckla andra tjänster. Dessutom bör vi börja ta betalt för våra tjänster på ett annat sätt, säger Bo Åsell, auktoriserad revisor på PwC i Kista.

Charlotta Marténg

1 Varför är du här?

2 Vad tyckte du om framtidsdiskussionen?

3 Vilket seminarium ska du gå på?

Hanne Opsahl, norska branschorganisationen NARF

1 Vi har en del kommunikation med FAR. I Norge står vi inför samma problemställningar. Jag är här för att lära helt enkelt.

2 Kempespännande! Vår bransch måste utvecklas snabbt – särskilt när det gäller frågan om hur vi ska få redovisningskonsulter att ta rollen som rådgivare och bli mer proaktiva.

3 ”Behövs redovisningstjänster i framtiden?”. Och jag är väldigt nyfiken på svaret.

Susanne Lundholm, blivande revisor på Wennberg & Blennå, i Hudiksvall

1 Jag tycker det är ett spännande program. Särskilt när det gäller framtidsfrågorna. Jag är ju rätt ung så jag har många år framför mig i branschen.

2 Jätteintressant. Jag är kanske inte jätteförvånad över resultaten – att rådgivning tros växa och revisionen krympa. Redan när jag skrev uppsats på högskolan för ett par år sedan var den trenden tydlig. Vi frågade oss om kunderna ser oss som kontrollanter eller rådgivare. Vi fann att de betraktade revisorn som kontrollant men att de efterfrågade rådgivning.

3 ”Behövs revision i framtiden”. Den frågan är ju kopplad till allt detta: vart är vi på väg.

Hans Erixon, revisor på Wennberg & Blennå i Hudiksvall.

1 Jag brukar åka hit. Det är alltid intressanta seminarier och väldigt trevligt att träffa kollegor från hela landet.

2 Analyserna av Kairos Future var väldigt spännande och de framfördes på ett sätt som var både intressant och humoristiskt. Det mest intressanta var kanske glappet mellan vad vi tror att kunderna vet om vår verksamhet och vad de själva tycker.

3 Jag ska gå på Bengt Skoughs seminarium (Behövs revision i framtiden?). Han är så bra – inspirerande och säger mycket tänkvärt. Jag har varit på seminarium med honom förut. Man får en liten boost av honom.

Annette Hääröd, revisor på KPMG i Alingsås

1 Jag har varit revisor i trettio år och det är faktiskt första gången jag kommer hit. Det är väldigt många intressanta frågor på dagordningen just nu, inte minst utvecklingen efter revisionspliktens avskaffande.

2 Under lång tid har vi jobbat på ett visst sätt och nu måste vi börja jobba på ett nytt sätt. Så är det. Själv tycker jag att det är väldigt mycket standarder och formalia som är jobbigt. Det är regleverk som passar för börsbolag men inte för små ägarledda företag som jag arbetar mycket med.

3 Många, hoppas jag. K2/K3, 3:12, kontrollbalansräkningen. Det händer så mycket hela tiden så det är viktigt att hålla sig uppdaterad.