FAR:s MEDLEMMAR DELAS in i sektionerna Revision, Redovisning, Skatt och Rådgivning. Revisorer är den största gruppen, totalt 3.518 personer. Redovisningskonsulterna är 1.984 personer, medan Skatt och Rådgivning har 360 respektive 118 medlemmar. Varje sektion leds av en styrgrupp som utses av styrelsen. Sektionerna Redovisning och Revision har ersatt de tidigare sektionerna Små och medelstora företag och Stora företag.

När Kristina Lilja fick uppdraget att vara ordförande i styrgruppen för sektionen Redovisning konstaterade hon att hon i sin nya roll inom FAR vill vara lyhörd och lyssna av hur medlemmarna känner och vilka behov som finns.

Johan Rippe är ordförande för sektionen Revision. Han hoppas att revisorerna kommer att märka av förändringen genom att det blir tydligare vilka frågor FAR driver och vad som prioriteras.

ORDFÖRANDE I SEKTIONEN Skatt är Gunnar Thuresson, som menar att FAR är en bra plattform för skatterådgivarna. Skattesektionens målsättning är att driva gemensamma frågor som rör utvecklingen av yrket. En fråga som funnits med sedan bildandet och som nu blivit verklighet är auktorisationen av skatterådgivare som infördes 1 juli 2011.

Rådgivning är en allt viktigare del av revisionsbyråernas verksamhet och en stor utmaning för sektionen Rådgivning är nu att locka fler medlemmar. Sektionen är relativt ny inom FAR, och det var först 2008 som FAR öppnade upp för rådgivare att bli medlemmar i organisationen. Sedan dess har arbetet med att få medlemsantalet att växa pågått. Men sektionen har många andra punkter på agendan. Exempelvis jobbar man med frågor som offentlig upphandling, värdering och lobbyarbete.

Charlotta Marténg

Vilka frågor kommer ni att fokusera på det kommande året?

Skatt

Kristina Lilja, ordförande sektionen Redovisning

– Vår främsta fokusfråga är att marknadsföra och tydliggöra rollen auktoriserad redovisningskonsult och de tjänster som en redovisningskonsult erbjuder.

Rådgivning

Victor Kotnik, ordförande sektionen Rådgivning

– Ett viktigt fokus kommande år att utvärdera möjligheterna av en auktorisation för rådgivare, samt att bidra till att verka för rådgivningens goda i FAR och på byråerna eftersom rådgivningsverksamheten innebär att god tillgång på specialistkompetens finns inom revisionsbyråerna.

Revision

Johan Rippe, ordförande sektionen Revision

– Utveckling av god yrkessed och det ankommer det på sektionen att diskutera eventuella nya tjänster, exempelvis tjänster kring integrated reporting och anpassning av revision i mindre företag. Vidare kommer sektionen utvärdera om vi som branschorganisation ska driva en eventuell licensiering av börsbolagsrevisorer.

Skatt

Gunnar Thuresson, ordförande sektionen Skatt

– Skattesektionen lägger varje år ner mycket stora resurser på att utarbeta FAR:s remissvar i lagstiftningsfrågor på skatteområdet. Under det kommande året tar vi ett steg till. Vi vill ta ansvar genom att själva ta initiativ och väcka frågor om ny och ändrad skattelagstiftning – inte bara agera när färdiga förslag läggs fram av regeringen. Vi kommer också att engagera oss på ett nytt sätt i tillämpningsfrågor på skatteområdet, och bilda opinion i viktiga frågor.